Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för ny bluffaktura – spelar på företagares välvilja och hjälpsamhet

Det ser ut som en enkät där du som företagare kan hjälpa nyanlända till jobb. Men skriver du på har du tecknat ett flerårigt abonnemang som kostar flera tusen kronor om året.

Annons

På torsdagen fick Micael Blomqvist, auktoriserad redovisningskonsult i Norrtälje, en snyggt inplastad försändelse från "Företagsopinion".

"Propå 2017" står det med trycksvarta bokstäver på första sidan och det hela ser ut som en enkät från en myndighet med frågor man som företagare vill hjälpa samhället genom att erbjuda jobb till nyanlända.

I enkäten uppmanas företagaren att svara på frågor om man kan tänka sig att erbjuda ett instegs- eller traineejobb till nyanlända och invandrare (och få lönekostanden subventionerad med 80-85 procent) samt följdfrågor gällande lägsta utbildningsnivå, krav på körkort eller lägstanivå på svenskakunskaper.

Micael Blomqvist synade genast bluffen men vill gärna varna andra företagare i Norrtälje kommun och övriga landet:

– Jag jobbar ju med det här så jag är ganska uppmärksam. Men jag har många kunder som har råkat skriva på den här typen av papper och sedan måste betala dyrt för något som de inte har beställt, säger Micael Blomqvist.

Han tycker att bluffen är extra ful då den spelar på företagares vilja att hjälpa andra.

– I tider med många nyanlända och en stor arbetslöshet vill ju många hjälpa till. Det här är riktigt fult. Skriver man under enkäten har man tecknat sig för att betala 6 395 kronor per år i tre år, säger han.

Få personer orkar läsa igenom det finstilta som i detta fall rymmer mer än en sida. Där står bland annat att meningsskiljaktigheter gällande avtalet ska avgöras i Estnisk domstol.

I avtalet framgår också att moms tillkommer på priset och att det är ett tvåårigt avtal som förlängs automatiskt med ett år i taget tills det sägs upp.

Annons