Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsvolontärer lär sig ekoodling

Vissa väljer att semestra på åkern i stället för på stranden. Det har blivit allt trendigare att semestra på en ekologisk gård, tror Dan Johansson, som öppnat upp sin trädgårdsodling för volontärer.

Annons

På Senneby Trädgård på Väddö skördas det för fullt denna varma julidag. Volontärerna har samlat ihop flera lådor med sockerärtor, squash och rödbetor och snart kan de se fram emot ett svalkande dopp i Sandviken.

– Vi slutar klockan tre. Då vilar vi en timme sen går vi och badar, det ska bli så skönt, säger Pauline Sumowski, 22 och tar sig för pannan som är fuktig av värmen.

Hon har lämnat stadslivet i Paris för att arbeta på Senneby trädgårdsodling i två veckor tillsammans med sin vän Clotilde Porteau, 22 år.

– Här har vi sett grönsaker som vi aldrig sett förut och lärt oss en massa om hur man odlar mat, säger Clotilde Porteau exalterat.

Varje år söker sig internationella volontärer hit, för att arbeta och för att lära sig att odla ekologiskt. Vissa stannar i några dagar, andra i månader.

Intresset under sommaren är stort och på senare tid har flera utländska volontärer kommit för att öva sin engelska, säger Dan Johansson, som tillsammans med hustru Bitte driver gården.

Gården är ansluten till den världsspridda medlemsorganisationen WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) – som listar ekologiska gårdar som erbjuder mat och logi mot arbete och hjälp med gårdssysslor.

Det är via WWOOF:s hemsida som många av volontärerna hittat till Senneby.

– Det är lätt att tro att det är ett lätt sätt att skaffa billig arbetskraft, men de som kommer hit gör det av ett intresse. De vill ha en upplevelse och ser det som en möjlighet att komma hit och bo på en ekologisk gård.

Arbetet bygger på att volontärerna ska trivas och må bra och framför allt lära sig var maten kommer ifrån.

– Jag tycker att det är så otroligt läckert att ungdomarna får se allt jobb som ligger bakom maten vi äter. Det är många som kommer hit och inte känner till var en tomat kommer ifrån, förklarar han.

Dan Johansson tror att många lockas av att gården, förutom ett brett utbud av grönsaker, också har får. En del av grönsakerna säljs direkt på gården, resten levereras till diverse matbutiker i närområdet. Gården levererar även lammkött.

Chris Chevallier, 24 år, har åkt ända från New York för att volontära och har varit på gården i en månad. För honom är volontärarbetet ett billigt sätt att resa samtidigt som han lär känna en ny kultur.

– Jag ville vara någonstans nära Stockholm och havet och då passade Senneby Trädgård väldigt bra. Det bästa med stället är alla trevliga människor man träffar här.