Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världshistoria skriven på Fogdö

En världshistoria i miniatyr har vuxit fram i ett sommarhus på Fogdö. Där har författaren Magnus Västerbro skrivit en stor del av den nya boken ”101 historiska händelser”.

Alexander den stores död. Marie Antoinettes sista natt. Gavrilo Princips skott i Sarajevo.

Många av världshistoriens mest kända händelser finns med i Magnus Västerbros ”101 historiska händelser”.

Men här finns också oväntade inslag, som dagen då gaffeln började användas i Europa, världens första busringning och Harry Potter-böckerna.

– Jag har haft väldigt roligt när jag arbetat med boken, säger Magnus Västerbro.

Han är bosatt i Stockholm, men tillbringar somrarna på Fogdö. Det är där en stor del av texterna har vuxit fram.

– Det är otroligt fint där ute. Förra sommaren satt jag och skrev mycket av boken i stugan.

Magnus Västerbro är historiejournalist och medverkar regelbundet i populärhistoriska tidskrifter. För ett par år sedan fick han en förfrågan från ett förlag om att skriva en världshistoria i 101 avsnitt.

Tidigare har förlaget givit ut andra böcker i samma serie, med bland annat 101 historiska myter och 101 historiska misstag.

– Genom åren har jag samlat på mig roliga berättelser, givande dramatiska händelser, säger Magnus Västerbro.

Han började med att lista historiska händelser. Samtidigt visste han att han ville göra något annat än att skildra de mest kända ögonblicken.

– Jag ville hitta händelser som gestaltar viktiga drag i världshistorien, sådant som varit avgörande och fört historien framåt. Alla händelser ska på något sätt gestalta förändringssteg, säger Magnus Västerbro.

– Jag ville ha med de klassiska händelserna, som romarriket och slaget vid Hastings, men på lite omvägar, fortsätter han.

Resultatet är en serie dramatiserade ögonblicksbilder. Scener där historiska personer och händelser träder fram och får liv via detaljer och oväntade vinklar, som väcker nyfikenhet.

”Vad har man egentligen på huvudet när man möter en kejsare?” inleder han kapitlet där Englands ambassadör möter kejsaren av Kina år 1793. En händelse som är en av Magnus Västerbros favoriter.

– Det handlar om makt som förskjuts. Storbritannien ser sig som ett imperium, men för kejsaren av Kina är ambassadören en obetydlig figur.

Han har också tagit med händelser ur den svenska historien, med drottning Kristina, Karl XII och mordet på Olof Palme. Den välkända affischen där Hoa-Hoa vill få fler män att ta pappaledigt har också kommit med, som en bild av jämställdhetens utveckling.

– Det stora pysslet har varit att välja och hitta balans. Jag har också haft en uttalad tanke att få med relativt många berättelser om kvinnor, säger Magnus Västerbro.

Under arbetet har han letat efter ögonvittnesskildringar för att få liv i berättelserna.

– Jag har lånekort på åtta bibliotek i Stockholm. Jag har letat underlag i en eller två böcker till varje ämne, sedan kompletterar jag med fakta.

Historieintresset har vuxit starkt på senare år, med mängder av böcker, tidskrifter och tv-serier som Historieätarna.

Magnus Västerbro ser flera förklaringar.

– Det har blivit lättare att nå ut med det som grundar sig i fakta. Och det finns ett enormt förråd av underhållning i historiska berättelser.

Själv har han ett brett intresse för historia och har inte haft något direkt specialområde.

– Men det har börjat utvecklas till tidigt svenskt 1700-tal. Det är en tacksam dramatisk period, där det moderna Sverige börjar synas. Stormaktstidens slutskede är spännande, med det svenska storhetsvansinne som fanns på den tiden. Sedan rasade allt.

Han är intresserad av hur stormaktstanken påverkat oss och tagit nya former.

– På 1800-talet var vi ingenjörernas och uppfinnarnas stormakt, på 1900-talet skapade vi folkhemmet och nu är vi världens mest jämlika land. Storhetstanken tar sig nya skepnader, säger Magnus Västerbro.

Nu arbetar han med nästa bok, där han valt att fördjupa sig i en historisk händelse i stället för att svepa över långa tidsperioder.

Fler bokprojekt är också på gång.

– Jag har ytterligare några idéer, det är tillfredsställande att få fördjupa sig. De kommande åren kommer jag nog att sitta på somrarna och skriva böcker.