Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens högsta järnväg byggs ut

Nu öppnaren nysträcka på världens högst belägna järnväg i Kina och Tibet. Resenärer kan därmed komma ännu närmare Mount Everest med tåg.

Qingzang-järnvägen, som går mellan Xiningoch Lhasa är världens högsta järnväg. Vid Tanggulapasset når den en höjd av 5 072 meter över havet. I tåget finns två separata syrgassystem för att förebygga höjdsjuka, och när tåget kommer över en viss höjd börjar syrgas sprutas ut i tåget.

Nu förlängs järnvägen från den tidigare slutstationen Lhasa i Tibet,vidare till staden Shigatse, den andra största staden ilandet.Resanmellanstädernakommer att ta cirka två timmar.

Hela vägen till Mount Everest

När järnvägen har öppnat blir det möjligt att åka tåg hela vägen från Peking till Shigatse, som är en av portarna till Mount Everest. Därifrån är detendast 240 kilometer till berget.

Arbetet med järnvägen började 2010, och enligt kinesiska myndigheter kommer jänvägen att invigas i slutet av augusti.

Utbyggnaden är en del i en rad kinesiskainvesteringar i infrastrukturen i området, och har lett till en del politiska spänningar mellan Kina och Tibet. Hur lätt det blir som utländsk turist att resahela vägen på järnvägen är något oklart. Som tillägg till kinesiskt visum behöver besökare till Tibet ett speciellt inresevisum, och reglerna ändras ofta.