Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens högsta flygplats

Kina har öppnat världens högsta civila flygplats, i Sichuan. Det
kommer att korta ned restiderna därifrån till provinsens huvudstad
med nästan två dygn.

Det är praktiskt taget uppe bland molnen. Daocheng Yading Airport i Sichuan ligger på hela 4 411 meter - vilket är den högsta civila flygplatsen i världen och nästan hälften av den höjd ett genomsnittligt plan flyger på. Den näst högsta flygplatsen ligger i Tibet, Qamdo Bamda Airport, på 4 334 meter.

Mellan Garze i Daocheng, och Chengdu tog det tidigare två dagar att färdas med buss, en restid som nu kortats ned till en timmes flygfärd.

Sammanlagt ska flygplatsen ha en kapacitet på 280 000 passagerare per år. Senare ska man också starta linjer till Shanghai, Guangzhou och Chongqing.

Kontroversiellt

Den kinesiska regeringen hoppas kunna locka turister till regionen och det autonoma området Tibet. Det kommer också attbli lättare att ta sig till det vackra naturreservatet Yading. Men bygget är kontroversiellt, eftersom det ytterligare kan öka den kinesiska kontrollen över Tibet. Kinesiska trupper kan nu exempelvis transporteras snabbare till området.