Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens billigaste flygbolag?

Vilket flygbolag är billigast att resa med? En ny undersökning
har jämfört priserna - och det är inte Ryanair som har de lägsta
priserna på flygbiljetter.

Annons

Många flygbolag kallar sig numera för lågpris- eller budgetföretag. Men alla är inte så billiga som de utger sig för att vara. En ny undersökning visar till exempel att Ryanair - som påstår sig vara det flygbolag som flest har råd med - bara hamnar på fjärdeplats. I undersökningen på sajten Whichairline.com har man jämfört priset på över 300 000 flygningar, som inkluderade en enkelbiljett, ett bagage och kostnaden för bokningen.

Och det allra billigaste flygbolaget är turkiska Pegasus Airline, där resan i snitt kostar 585 kronor. Efter det kommer Wizz Air, med en snittkostnad på 700 kronor. Rumänska Blue Air ligger på tredje plats över de billigaste flygen, där man i snitt får betala 764 kronor. Ryanair kommer strax därpå, med en kostnad på 773 kronor.

Priserna som jämförts i undersökningen gäller det billigaste priset på en enkel biljett för en kortare internationell resa.

Höga extraavgifter

Bara sju av tjugo flygbolag hade ett pris på under 1 100 kronor. Bland dem var exempelvis Easy Jet, Air One och Eurolot.

Vissa så kallade lågkostnadsflyg hade relativt höga priser, trots att de marknadsfört sig som budgetalternativ. Snittet för Jet 2 flight låg på 1 500 kronor och för isländska Wow Air på cirka 1 750 kronor.

Den som reser med dessa flygbolag måste också vara noga med packningen. Att välja 20 kilo bagage kan bli billigare än att snåla och välja 15 kilo. Priset om man har ett par kilo i övervikt kan nämligen bli ända upp till 930 kronor.

"Resekostnader kan vara ett minfält där alla företag försöker "erbjuda" dig extra tjänster. De kan kosta en förmögenhet och värdet i sig är tveksamt" skriver företaget i ett pressmeddelande.

"Prioriterad ombordstigning gör till exempel inte din resa kortare. Du kommer att vänta lika länge på ditt flygplan, det är bara att du gör det mer inuti flyget än utanför vid gaten", kommenterar man vidare från Whichairline.com.

Att betala med kreditkort innebär också ofta extra kostnader.

Inte bara pengafråga

Det är naturligtvis inte heller bara priset som bör styra när man väljer flygbolag. På senare tid har röster hörts för att bojkotta Ryanair. Flera nödlandningar, dåliga anställningsvillkor, dolda avgifter och utvikningskalendrar med den kvinnliga personalen har gjort att resemagasinet Vagabonds chefredaktör Tobias Larsson nyligen gick ut med en debattartikel i Aftonbladet där han uppmanade resenärerna att lägga några hundralappar mer för att i stället resa schysstare.

Här är listan på billigaste flygen

1. Pegasus Airlines

2. Wizz Air

3. Blue Air

4. Ryanair

5. Easy jet

6. Air One

7. Eurolot

8. Volotea

9. Vueling

10. Flybe