Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens äventyrligaste länder

Australien - det är landet du ska resa till om du vill få fart
på adrenalinet. Guideboksförlaget Lonely Planet har valt ut
världens bästa äventyrsupplevelser.

Fotvandra genom öknen på den 223 kilometer långa leden Larapinta eller ta dig in i regnskogen till några av de höga bergen. Australien har en hel del att erbjuda den äventyrslystna och utses i en ny bok av lonely Planet till det allra bästa äventyrslandet. Man nämner också berget Arapiles, där det finns över 2 000 klätterstigar. Dykning vid Det Stora Barriärrevet är en annan av högpunkterna.

Tvåa på listan kommer vårt grannland, Norge, vars råa skönhet prisas. Tusentals kilometer av skidspår, fjordarna, vandring i nationalparken Jotunheimen och paddling vid Lofoten - allt hör till upplevelser i världsklass, enligt guideboksförfattarna. På tredje plats hamnar Sydafrika, där man både kan åka på safari i Krugerparken, surfa vid Jeffreys Bay, och testa canyoning, forsränning.

Rensläde och ishotell

Sverige har fem upplevelser med bland de många tipsen världen runt. Bland annat föreslår man kajakpaddling vid Bohusläns skärgård, som sägs vara en av de vackraste kajakplatserna med tusentals öar och små pittoreska fiskebyar. Ishotellet nämns också, liksom att åka släde bakom renar, en aktivitet som leds av samer och som enligt guideboksförfattarna skapar starka band i den medföljande gruppen. Även slädfärd bakom hundar rekommenderas. Sist men inte minst tycker guiderna att man ska stanna över en natt i de speciella husen uppe i träden, som hotellet Treehotel inärheten av Luleåerbjuder övernattningar i.

Här är de tio mest äventyrliga länderna

1. Australien

2. Norge

3. Sydafrika

4. Nya Zeeland

5. Slovenien

6. Argentina

7. Costa Rica

8. Kanada

9. Nepal

10. Frankrike