Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargungar födda i Rialareviret mår fint

Fyra vargvalpar har fötts i lyan i Rialatrakten. Det är första gången sedan 1800-talet som vilda vargar har fått valpar i Stockholms län.

- Det är tre hannar och en hona. Vi uppskattar att valparna är mellan två och tre veckor gamla, säger Andreas Zetterberg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen.

Vargparet etablerade sig skogarna mellan Norrtälje och Åkersberga i höstas. På onsdagsförrmiddagen kom handläggare från Länsstyrelsen i Stockholms län och forskare från Skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv, för första gången till lyan.

- Valparna ser ut att må alldeles förträffligt. De väger 1,5 - 2 kilo vilket är fullständigt normalt, säger Håkan Sand, forskare vid Skandulv.

Både tiden för födelsen och kullens storlek är också typisk för vargar, enligt Håkan Sand.

- Att ungarna är normalstora tyder på det inte gått någon nöd på vargtiken. Ungarna kommer inom de närmaste veckorna att röra sig i öppen terräng kring lyan.

Redan inom ett par veckor kommer de också att börja äta fast föda. En varghona diar vanligen sina valpar mellan sex och åtta veckor.

Först till hösten börjar ungarna att röra sig mer fritt för att under nästa år lämna familjen och etablera egna revir. Boende i trakten kan bete sig som vanligt men uppmanas av forskarna att visa respekt och lämna vargparet med sina valpar i fred. Experterna vill inte avslöja platsen för lyan men kallar trakten Rialareviret.

- Förmodligen är det första gången sedan 1800-talet som något sådant här hänt, att vi fått en bekräftad föryngring av vargstammen i Stockholms län, säger Håkan Sand.

Pappan till valparna bedöms som mycket värdefull genetiskt för den inavlade svenska vargstammen eftersom han är son till en varg av finskt-ryskt ursprung i det så kallade Galvenreviret i Hälsingland.

Förutom att räknas i dag märktes ungarna med microchip av rovdjurshandläggare och forskare från forskningsprojektet Skandulv.