Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargrykten utreds

Det florerar en mängd rykten om vad som kan ha hänt den försvunna vargtiken i Rialareviret utanför Norrtälje.

På olika facebookgrupper och diskussionsforum på internet spekuleras det vilt om någon eller några har dödat vargen. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Andreas Zetterberg, sa till NT i går:

– Det kommer antagligen att spekuleras om allt från illegal jakt till drunkning. Men om tiken verkligen är död kan det ha berott på en mängd andra saker som inte alls behöver vara så dramatiska. Mycket kan hända i en vild vargs liv.

Ingen anmälanSven Nilsson, som utreder jaktbrott inom Roslagspolisen, tar ryktena på allvar, men har inte hört att någon anmälan har gjorts. Han är inte i tjänst just nu men följer debatten.

– Jag har själv funderat på vad som hänt. När jag är tillbaka ska jag kontakta enheten i Stockholm och försöka bena ut vad som kan ha hänt, säger han.

Lagen tydligConny Andersson från stiftelsen APU, som jobbar för att motverka illegal jakt, tycker att Sven Nilsson borde göra en anmälan om grovt jaktbrott.

– Lagen är tydlig, om man så bara antar att brott har begåtts skall en anmälan skrivas.

Conny Andersson, som själv arbetat som polis i 20 år, tror att vargtiken har dödats av tjuvskyttar.

– Vi varnade för det här för över ett år sedan, men myndigheterna blundar, säger han.