Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargattacker är ofta hundangrepp

Lantbruksuniversitetes Viltskadecentrum pekar på att hundar ofta ligger bakom påstådda vargattacker.

Annons

Varje månad inspekterar länsstyrelsens rovdjurshandläggare skadade eller dödade får som uppges vara angripna av varg. Men, uppger Lantbruksuniversitetets Viltskadecentrum till Ekot , oftast är det hundangrepp.

I Sverige finns runt 600 000 får och lamm. 2012 dödades drygt 400 av rovdjur, konstaterar rovdjurshandläggarna. Hur många får som skadats eller dödats av hund vet man inte, då detta ofta görs upp i godo.

Tidigare i år rörde sig en varg i Skåne. Samtidigt dödades får där. Man kunde senare konstatera att elva av fåren som dödats hade angripits av hund. Även ”snälla” hundraser som golden retriever och storpudel angriper får, enligt länsstyrelsen.

Det finns ingen statistik över hundangrepp på får eller andra tamdjur. Det är bara när man tror att det är rovdjur som angripit tamdjur, som polis och rovdjurshandläggare får reda på det.