Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargarnas beteende under lupp

– Vargarnas beteende är inte önskvärt.
Det säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman.

På länsstyrelsen fokuserar man just nu på frågan om man ska vidta åtgärder.

Hanna Dittrich Söderman arbetar på länsstyrelsens naturvårdsenhet. Eftersom hon inte hunnit få några rapporter om Arne Gustavssons nattliga vargmöte (se artikel intill) vill hon inte kommentera det, men hon berättar att länsstyrelsen den senaste tiden allvarligt funderat över Rialavargarnas beteende.

Orsaken är det vargmöte som Rialabon Johan Ågren och hans kopplade irländska setter råkade ut för den 10:e maj. När de skulle hämta sin NT i brevlådan på morgonen mötte de en varg som stannade tvärs över vägen, två meter framför dem.

– Det är önskvärt att en varg avviker när en människa gör oväsen men den här vargen brydde sig inte om det, den var oerhört fokuserad och låst vid hunden, säger Hanna Dittrich Söderman.

Inte förrän Johan Ågren kastade tidningen på vargen drog den sig tillbaka.

– Vi fäster stor vikt vid den här händelsen. Jag vill inte säga att vargen uppträdde onaturligt men beteendet är absolut oönskat. Människor måste kunna gå en promenad med sin kopplade hund utan att behöva ha ett tillhygge med sig.

Vilka åtgärder som diskuteras på länsstyrelsen vill Hanna Dittrich Söderman inte avslöja.

– Jag vill återkomma när vi utvärderat färdigt, säger hon.

Innan veckan är slut räknar hon med att kunna lämna ett besked.