Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg på besök i Syninge

Hannu Ranta och hustrun Barbro på Ulvrisvägen (!) i Syninge hade närkontakt med en varg på söndagskvällen.

Vargarna i Rialareviret försvann för ett år sedan. Men nu verkar vargar intressera sig för Roslagen igen.

När bonden Hannu Ranta skulle ta in fåren vid nio-tiden på söndagskvällen, reagerade han på att en tacka och hennes lamm inte ville komma. Så han klappade i händerna för att skynda på henne.

Det var då som han fick se det stora djuret framför sig.

– Det var bara 30-40 meter från huset och precis där fåren hade gått en kvart tidigare, säger han och är helt övertygad om att det var en varg. En varghane.

– Ja, ja, den var så nära att det inte gick att ta fel. Det är ingen tvekan. Den var mycket hög, säger han.

I samma veva som Hannu klappade i händerna åt tackan, vände dock vargen och sprang mot skogen. Men den stannade till, runt hundra meter bort, såpass länge att han hann ta ett suddigt foto av det raggiga djuret, berättar han.

Hannu Ranta har inte vargstängsel till sina får för närvarande. Med de 23 nyfödda lammen har han totalt ett 40-tal får.

– Det har ju varit vargfritt här. Men nu måste jag kanske sätta upp stängsel, säger han och påpekar att han inte är särskilt förtjust över det unika besöket.

En orädd varg ska också ha varit synlig en halvmil söder om Syninge under måndagsmorgonen. Detta enligt en tipsare som hade den bara fem meter ifrån sig.