Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg och snus ska Sverige besluta om

EU-valet berör alla. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har visat att 60 procent av frågorna i kommunfullmäktige på något sätt påverkas av beslut fattade i Bryssel. Även om man vid folkomröstningen röstade nej till EU så är vårt medlemskap ett demokratiskt faktum. Att man röstade nej fritar inte från ansvaret att påverka EU.

Annons

EU är i första hand ett fredsprojekt. Tack vare EU har vi inte haft några krig mellan stater inom EU på 65 år. Genom att knyta länderna närmare blir man även beroende av varandra och det minskar motivet att lösa konflikter med vapenmakt.

Centerpartiets paroll är ”ett smalare men vassare EU”. Det innebär att vi anser att EU ska sluta bestämma i frågor som är av nationell eller lokal karaktär. Det gäller att bygga ett EU som jagar koldioxidutsläpp men som inte bestämmer hur vi jagar vargar. EU bör göras smalare genom att makt återförs till nationell nivå och koncentreras till genuint gränsöverskridande frågor.

Socialdemokraterna vill i sitt EU-program öppna för beskattningsrätt för EU. Det är Centerpartiet kategorisk motståndare till. Miljöpartiet vill att Bryssel ska besluta om hur många vargar vi ska ha i Sverige. Man beskyller till och med Centern och regeringen för att man köpt forskarna som hävdar att regeringens förslag på 180- 280 vargar räcker för en livskraftig vargstam. Miljöpartiet med främst storstadsföreträdare har svårt att förstå hur det är att leva med varg. Hur kan man då förstå detta i Bryssel?

Nej, låt Sverige besluta om vargar och snuset och andra frågor som inte berör andra länder!

För genuint gränsöverskridande frågor som miljö- och klimatfrågor, handel och kamp mot gränsöverskridande brottslighet är det europeiska samarbetet viktigt. Nu gäller det att höja ambitionerna för EU. Centerpartiet jobbar för att EU ska införa nya mål för minskade utsläpp, effektivare energianvändning och förnybar energi till 2030. Reformera handeln om utsläppsrätter som ger högre priser för alla producenter utifrån hur mycket man påverkar miljön. Det ger minskade utsläpp och fler gröna tekniklösningar. Sverige är ett framgångsland i dessa frågor men det hjälper inte om inte de andra länderna tar sitt ansvar. I Norrtälje har klimatnämndens initiativ om energibesparing, ett förslag från Centerpartiet, lett till 14 procents lägre elkonsumtion i kommunens egna lokaler.

Centerpartiets EU-parlamentariker Kent Johansson har varit framgångsrik i att ändra EU:s regler för offentlig upphandling. Det gör att vi nu äntligen kan ställa krav vid upphandling av produkter och mat i det offentliga köket. Därigenom kan vi ställa krav på bättre miljö och djurskydd och därigenom få svenskt kött på tallriken i skolor och äldreomsorg. Detta följer Centern upp i Norrtälje genom att driva igenom att kommunen ska ta fram en kostpolicy som utgår ifrån de nya förutsättningarna.

Genom att driva på djurskyddslagstiftningen i Europa ger vi också Sveriges bönder möjlighet att konkurrera på lika villkor. Det är inte vi som ska ändra och minska på djurens rättigheter, utan EU måste förmås till liknande regler som Sverige.

Det är även viktigt att få bort giftiga kemikalier. Det känns konstigt när man står i mataffären och ser att danskt fläskkött är mycket billigare än svenskt och man vet att det bland annat beror på att danskarna behandlar djuren på ett annat sätt till exempel genom förebyggande antibiotika för att djuren lever så tätt.

Min uppfattning är att alla borde bojkotta danskt fläsk. Visa konsumentmakt!

Öppna gränser skapar möjlighet till nya jobb. Sverige är speciellt beroende av detta då Europa är vår största exportmarknad. Det ska även vara öppet för dem som vill jobba någon annan stans. Centerpartiet jobbar hårt för att yrkesutbildningarna ska värderas lika så man med en svensk utbildning kan jobba i övriga Europa.

EU-valet berör dig. Gå och rösta den 25 maj. Jag tycker du ska lägga din röst på Centerpartiet och någon av toppkandidaterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel