Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför sprida rykten om ett otryggt Norrtälje?

Det är ganska ansvarslöst av politiker att påstå att det finns "tydliga tecken" på gängkriminalitet i Norrtälje när polisen och socialtjänsten hävdar att sådana inte finns. Den typen av ryktesspridning gör kommuninnevånarna oroliga, trots att de inte behöver vara detta.

Det är tryggt att bo i Norrtälje kommun. Det visar inte minst de undersökningar som stiftelsen Tryggare Sverige gör. Där är Norrtälje tryggast i Stockholms län och bland de tryggaste i landet.

En viktig orsak till detta kan vara att Norrtälje inte har de problemområden som finns på många andra håll i landet. Det gör att segregationen här är liten och att det inte finns det utanförskap som utgör en grogrund för kriminalitet och gängbildning.

Men håller detta på att ändras? Det finns det tydliga tecken på, enligt den debattartikel som socialnämndens ledamöter från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i början av veckan skrev i Norrtelje Tidning. Enligt dem finns det "tydliga tecken på att gängkriminalitet, oftast kopplad till narkotika, är på väg att flytta till vår kommun". M-, L- och KD-politikerna vill därför ha ett partiöverskridande samarbete så att kommunen står rustad "innan det ökande våldet tar greppet". Och man avslutar: "Det är ändå bara cirka sju mil till Kista och stora bekymmer med gängkriminalitet".

Det här låter väldigt oroande. Men stämmer det?

Nej, säger polisen. Enligt Björn Cewenhielm, chef för lokalpolisområdet Norrtälje, är polisens bedömning att det inte finns någon gängkriminalitet i Norrtälje. Det finns inga tydliga tecken på att den typen av kriminalitet är på väg att flytta hit, och inga gäng säljer narkotika.

LÄS MER [+]: Oppositionens oro för gängkriminalitet i Norrtälje baseras på rykten

Nej, säger också kommunens S-C-MP-styre. Enligt Ingrid Landin (MP), ordförande i socialnämnden, finns det inte någon gängkriminalitet i Norrtälje. Däremot finns det "lösa konstellationer av ungdomar" som samlas runt Norrtäljes busstation.

Visst kan Ingrid Landin och Björn Cewenhielm ljuga, men det är svårt att förstå varför de skulle göra detta. I stället är det mest troliga att M-, L- och KD-politikerna i socialnämnden helt bygger sina uppgifter på rykten.

LÄS MER [+]: Polischefen ser inga tecken på gängkriminalitet: "Olycklig retorik som kan ge oönskad utvceckling"

Det får de givetvis göra. Men det är ändå ganska ansvarslöst att påstå att det finns "tydliga tecken" på gängkriminalitet i Norrtälje när polisen och socialtjänsten hävdar att sådana inte finns. Det gör kommuninnevånarna oroliga, trots att de inte behöver vara detta. Det skadar kommunen, eftersom en otrygg kommun inte är lika attraktiv att flytta till eller etablera sitt företag i.

Och visst är det bara sju mil från Kista till Norrtälje. Men det är ännu närmare till Danderyd, Täby eller Lidingö, tre kommuner som uppfattas som mycket trygga. Det är därför knappast närheten till Kista som avgör var gängkriminaliteten finns, utan främst socioekonomiska faktorer.

Det sprids mängder av rykten i dag, inte minst i sociala medier. Om man skall tro dessa rykten går det knappt att ta ett steg utanför dörren innan man riskerar att bli rånad eller beskjuten i en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Men så ser det ju inte ut i verkligheten. Visst har de våldsamma uppgörelserna mellan kriminella gäng ökat på senare år, men för nästan alla svenskar är Sverige ett mycket tryggt land. Det är därför mycket olyckligt när politiker i en socialnämnd, som borde ha bättre kunskap om hur verkligen ser ut, bidrar till att sprida rykten om en ökad kriminalitet och en ökad otrygghet.