Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska vi betala för kommunens schabbel?

Jag heter Lars Sime, och bor i Västanvik, Gräddö. Jag har skrivit till Norrtäljes kommunpolitiker men aldrig fått något svar från förutom från några få. Jag ska vara snäll och inte berätta vem som har svarat eller inte har svarat på mejlen.

Jag börjar dock bli hjärtligt trött på att nonchaleras. Kommunens politiker har säkert sett inslaget i SVT:s lokala nyheter, hört inslaget i SR P4 Stockholm och läst en eller båda debattartiklarna i Norrtelje Tidning. Dessutom har politikerna själva fått framföra sina synpunkter i både SVT och SR P4 Stockholm. Varför kan jag inte få en dialog med politikerna? Vad är de rädda för?

Jag är en av ett antal (47) fastighetsägare som har installerat ett fullt fungerande och godkänt reningsverk (inspekterat 1 oktober 2019 av Norrtälje kommun). När det nya reningsverket som hanterar svartvatten var i drift 2009 fick vi ett skriftligt löfte att Norrtälje kommun skulle ta över detsamma. Det löftet vill kommunen inte längre infria – det sägs vara för gammalt.

Istället ska hela vårt reningsverk bara kastas. Det har kostat oss fastighetsägare fyra miljoner kronor, det vill säga 100 000 kronor per fastighet. Nu vill kommunen att vi skall betala ytterligare 400 000 – 500 000 kronor.

Vårt reningsverk fungerar. Vi har egna brunnar med vatten året runt. Varför ska vi installera VA från kommunen för 400 000 – 500 000 kronor? Kommunen tycks inte ha undersökt om det fanns fungerade och godkända VA-installationer innan man bestämde att det skulle bli ett verksamhetsområde.

Det finns säkert ett antal fastighetsägare i Västanvik som önskar sig ingenting hellre än kommunalt VA. De är kanske också beredda att betala det pris Norrtälje kommun kräver av dem. Jag respekterar detta. Men majoriteten i Västanvik tillhör inte den kategorin.

Vi i Västanvik vill ha VA från Norrtälje kommun, men till ett vettigt pris, inte till de priser politikerna prackar på oss (400 000 – 500 000 kronor). Kommunens politiker har schabblat med detta alltsedan de lovade att installera 2013 och vara klart 2015. Vi skriver nu 2019, och inget har hänt vad gäller VA i Västanvik. Det senaste datumet för Västanvik är nu 2022-2025.

2015 fick 27 fastigheter i Västanvik VA från Norrtälje kommun. De ingick i samma projekt som alla vi andra i Västanvik. Resten av oss i det projektet, cirka 440, fick det inte.

2015 kostade VA-installationen 260 000 kronor. Varför ska nu vi, som inte fick VA 2015, betala ett nästan dubbelt pris för att kommunen har schabblat och fördröjt det hela?

Politikernas försvar för de höga kostnaderna är att priserna har stigit. Men det är väl inte vi, fastighetsägare, som ska stå för detta? Det är ju Norrtälje kommun som har skapat de ökade kostnaderna genom alla dröjsmål och schabbel med utbyggnaden av VA, bland annat i Västanvik. Hade vi fått VA 2015 som vi blev lovade hade ju inte kostnaderna blivit så höga som nu.

Vill kommunen installera VA till oss i Västanvik ska det ske till ett maxpris på 260 000 kronor, det vill säga samma som de andra i projektet fick betala. Inte en krona mer.

Lars Sime, fastighetsägare Västanvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel