Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska de arbetslösa vänta till januari 2016?

Enligt den socialdemokratiska propagandan har alliansregeringen misslyckas med jobben. Beviset på detta sägs vara att lika många är arbetslösa i dag som när alliansregeringen tillträdde 2006.

Annons

Vad Socialdemokraterna inte talar om att världen sedan dess gått igenom en mycket djup ekonomisk kris, som ännu inte är helt över. Sverige har, dels genom Alliansregeringens politik, dels genom att svenska folket röstade nej till euron, klarat sig bättre än de flesta andra länder. Tvärtemot vad Socialdemokraterna hävdar är det därför ett gott betyg åt Alliansregeringen att arbetslösheten inte ökat.

Dessutom är andelen sysselsatta klart högre i dag än 2006. Det beror på att alliansregeringen stoppade den massförtidspensionering, främst på grund av att arbetslöshet, som Socialdemokraternas politik innebar. Detta var ett slöseri både med människor och med statliga pengar.

Många av dem som skulle ha förtidspensionerats med den socialdemokratiska politiken har i dag ett arbete. Men många är också arbetslösa.

Det är bättre att de är arbetslösa än förtidspensionerade. Det gör att de fortfarande är aktiva och inte fastnar i passivitet och utanförskap.

Men samtidigt innebär detta att det ställs ökade krav på Arbetsförmedlingen. Många i gruppen ”arbetslösa som Socialdemokraterna skulle ha förtidspensionerat” har svårt att få jobb på grund av låg eller ”fel” utbildning. Alliansregeringens skattesänkningar, som sänkt restaurangmoms och rut-avdrag, har hjälpt tiotusentals, men många har ändå svårt att få jobb.

Det är därför bra att Alliansregeringen nu vill se över Arbetsförmedlingens arbetssätt, så att den blir mer anpassad efter dagens behov. Bra är också att man öppnar för fler och privata arbetsförmedlare. Det kan tillföra de nya idéer som behövs för att få fler att hitta rätt jobb. Det kan också minska problemen med ”matchning”. Dessa problem finns, men överdrivs av Socialdemokraterna. Delvis beror problemen också på att många arbetsgivare ställer orimliga krav på de arbetssökandes erfarenhet och utbildning.

Det är dock omöjligt att förstå varför översynen av Arbetsförmedlingen skall ske i en utredning som skall vara klar först om två år, i januari 2016. Förändringar behöver ju göras redan nu! Den långa väntetiden ger ett intryck av passivitet och handlingsförlamning i jobbfrågan. Jobben lär bli valets viktigaste fråga, och det är oförståeligt att regeringen på detta sätt öppnar för kritik från oppositionspartierna. Dessutom är det oförsvarbart att arbetslösa på detta sätt kan få vänta onödigt länge på att få ett jobb.

Det är därför bara att hoppas att denna utredning inte är Alliansregeringens sista ord om jobben och matchningen innan valet, utan att det kommer många fler förslag. I annat fall lär valet bli svårt att vinna för Alliansen.