Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför reagerar inte stadsarkitekten på nybygget i kvarteret Niord?

Över 100 personer har haft synpunkter på nybygget i korsningen Odengatan-Baldersgatan i Norrtälje stad och byggets påverkan på vår närmiljö. Men kommunen tjänstemän avfärdar synpunkterna som ”subjektiva” till skillnad mot tjänstemännens idéer om hur bostadsplaneringen ska skötas.

Och kommunens tjänstemän behöver inte på något vis ta hänsyn till medborgarnas synpunkter. Det verkar bland annat vara viktigare att byggherren Credentia får sin vilja fram. Bostadsrätterna i korsningen Baldersgatan-Odengatan har redan marknadsförts trots att det inte finns något juridiskt fattat byggbeslut.

Vi närmast berörda grannar har påpekat de negativa effekterna av att bygga ytterligare ett ”höghus” i kommunen. Den nya fastigheten, en fjärdedel av kvarteret, borde inte vara högre än redan befintlig bebyggelse i vårt kvarter. Det nu aktuella detaljplaneförslaget kommer att väsentligt försämra vår närmiljö och vissa av våra lägenheter kommer, helt i onödan, att hamna i skuggan på grund av den nya högre bebyggelsen.

Dessutom är det stadsarkitektens och beslutande politikers uppgift att i alla beslut beakta barnkonventionen och därmed fatta beslut utifrån barnens bästa. Det gör man inte genom att mörklägga lekplatser bakom höga byggnader. Det vore väldigt enkelt för tjänstemännen och stadsarkitekten att ta en promenad på cirka 300 meter från kommunhuset för att se hur detta nybygge kommer att påverka miljön för oss boende i kvarteret, samt för våra grannfastigheter på Odengatans norra sida.

Vår nya stadsarkitekt, Charlotte Köhler, anser dessutom att det inte är upp till henne att ha synpunkter på de byggplaner som finns i objektet, enligt hennes skriftliga svar till oss engagerade boende i bostadsrättsföreningen Kristallen. Vilken är då stadsarkitektens uppgift? Enligt Charlotte Köhler själv är hennes uppgift att föra upp frågan om gestaltad livsmiljö och ta fram ett arkitektprogram som står högt på agendan, allt enligt en intervju med henne i tidskriften ”Välkommen till Norrtälje”.

Sveriges regering presenterade 2018 en samlad politik för det som kallas ”Gestaltade Livsmiljöer”. Detta gäller både ny och befintlig bebyggelse, och både hus och ytorna mellan husen. Det handlar om en helhetssyn på utformningen av våra livsmiljöer.

Så visst måste det vara stadsarkitektens uppgift att se till att Norrtälje stad kan erbjuda en god boendemiljö? Eller är hon bara tillsatt för att dämpa kritiken från Norrtäljeborna mot byggherrarnas fria händer?

Varför kan man inte använda sig av förslaget från 2016-2017 grundat på då aktuella bestämmelser, där man kan utläsa att kvarteret Niord anses vara ett innerstadsområde och att ny bebyggelses volym skall anpassas och harmoniera till befintlig bebyggelse i kvarteret? Att den kommande bebyggelsen i vårt kvarter sägs vara starten på Övre Bryggårdsgärdet är en efterkonstruktion för att få bygga högt och stort, för på norra sidan av Odengatan är ju bebyggelsen i form av tvåvånings radhus och punkthus i tre våningar.

Än en gång politiker och tjänstemän – lyssna på oss! Det är vi innevånare som är kommunen!

Inga-Lill Beijer Wilmenius

Yvonne Olofsson

Bo Lenstad

boende på Odengatan i Norrtälje stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel