Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför har inte Sverige undertecknat FN-konventionen mot kärnvapen?

Den 6 och 9 augusti var det 75 år sedan USA fällde de båda atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. De båda makabra årsdagarna uppmärksammades vederbörligt och lite slentrianmässigt i våra massmedia.

I dag blomstrar de båda japanska städerna och har gjort detta i flera decennier. Detta är ett ohyggligt faktum. Det betyder ju att kärnvapen av den storlek som USA använde 1945 är fullt möjliga att ta till i ett eventuellt krig utan att jorden går under. Det argument USA använde 1945: att man sparade X antal (egna) människoliv genom att fälla bomberna, år fullt möjligt att återanvända i nutid.

Sedan 1970 finns det ett gällande FN-fördrag (NPT) som förbjuder spridandet av kärnvapen. Tyvärr har detta fördrag totalt misslyckats med att hindra just spridandet av kärnvapnen: antalet kärnvapenstater har nästan fördubblats sedan 1970.

Det avtal (INF) mellan USA och Sovjet (Ryssland) som riktade sig mot tillverkning och utplacerandet av medeldistansrobotar i Sveriges närhet (Europa) finns inte längre. Det bröts för något år sedan av de båda länderna efter att ha gällt i 28 år.

FN antog i juli 2017 en konvention om totalt kärnvapenförbud. Sverige var ett av de 122 länder som var med och drev igenom konventionen. Sverige var också ett av länderna som arbetat för att konventionen skulle komma till stånd.

För att konventionen skall vinna "laga kraft" måste minst 50 av FN:s medlemsländer underteckna och ratificera den. Det märkliga är nu att vårt land, som alltså var drivande bakom konventionens tillkomst, inte avser att underteckna och ratificera den. Detta är också en total förändring av Sveriges tidigare inställning till kärnvapen.

Setsuko Thurlow var tretton år då hon mirakulöst överlevde Hiroshimabomben. Hon har nu skrivit ett brev till Sveriges statsminister där hon vädjar till honom att underteckna konventionen. "Det är en gåta för mig varför Sverige inte har skrivit under FN-konventionen om ett kärnvapenförbud" skriver den 88-åriga Setsuko Thurlow i brevet.

Hon hävdar också att statsministern, i samband med att de båda deltog i pratshowen "Skavlan", tog henne i hand och såg henne ögonen samtidigt som han lovade att arbeta mot kärnvapnen.

Det är bara att hålla med Setsuko Thurlow om att det verkar vara en gåta med regeringens flagranta brott mot landets tidigare linje i nedrustningsfrågor. Kan det vara försvarsministerns uppgörelse med Trumpregimen i USA om militär "hjälp" vid ett angrepp mot vårt land, som sätter käppar i hjulet?

Vart tog i så fall Sveriges självständighet vägen?

Börje Nordström, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel