Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför har inte SD en klimatpolitik?

Vad tycker egentligen Sverigedemokraterna om klimatförändringarna? Då de tvingas ut på banan till debatt i frågan, så framgår det att Sverigedemokraterna inte vill att Sverige ska ta några egna initiativ till att ”gå före” i klimatarbetet.

Man hänvisar till internationella överenskommelser, och menar att vi inte behöver göra något själva, eftersom vår lilla del ändå är försumbar i världen. På sin hemsida har Sverigedemokraterna noga undvikit att beröra klimatfrågan. Varför har då Sverigedemokraterna inte någon agenda för klimatet?

Ja, en orsak är kanske framträdande sverigedemokratiska riksdagsmän som Thoralf Alfsson och Josef Fransson, som uttryckligen inte tror på vetenskapens slutsatser om de pågående klimatförändringarna och dess orsaker.

En indikation på att klimatskepsisen i Sverigedemokraterna är mer utbredd än så är det förslag man har om en skattesänkning på bensin.

Det må vara mest ännu ett populistiskt röstfiskeförslag i raden, men det är definitivt ingen åtgärd som skulle främja arbetet för ett klimatneutralt samhälle.

Världsmarknadspriserna ökar över tid på en allt skakigare oljemarknad, efterhand som de större oljefälten i världen passerar sitt produktionsmaximum och oljeförbrukningen i världen ökar.

Jag anser därför att vi oavsett graden av klimatpåverkan, av rent nationellt egoistiska skäl måste ta ansvar för att möta en framtid där de fossila bränslena fasas ut.

Ett parti som förordar sänkt pris på bensin, och som saknar visioner och initiativ för att på sikt ersätta oljan, kan knappast med trovärdighet kalla sig ”Sverigevänligt”.

Ett sådant förhållningssätt är tvärtom att klamra sig fast vid ett ohållbart system, med långsiktigt förödande konsekvenser för landet.

Den som röstar på Centerpartiet lägger sin röst för ett samhälle där det ska vara billigare att göra rätt än att göra fel. Vårt mål är ett helt klimatneutralt samhälle, och dit vill vi nå bland annat genom grön skatteväxling.

De förändringar vi bör göra för att få ytterligare fart på omställningsarbetet är inte att minska kostnaderna för fossila bränslen, utan i stället att ge de förnybara alternativen mer konkurrenskraft.

Sverige har förutsättningar för att kunna bli ett klimatneutralt, långsiktigt hållbart, och helt importoberoende samhälle vad energisektorn beträffar.

Det är dit vi måste sträva, vi som vill ta ansvar för vårt lands oberoende och dess kommande generationers väl.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel