Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför får inte Noa vara kvar på Campus Roslagen?

Nu har ett antal politiker, varav ett flertal återfinns på Norrtelje Tidnings maktlista, äntligen svarat representanterna för kulturföreningen Norrtälje ateljéförening (Noa) om hur de tänker kring föreningens varande i lokaler på Nordrona.

Det är tråkigt att dessa personer, som i artikeln säger sig vurma så för kulturen, tagit så lång tid på sig att svara engagerade, ideellt arbetande människor på deras frågeställningar, som för dem kan betyda ”vara eller icke-vara”. Nu äntligen, med cirka två månader kvar till lokalerna ska vara uttömda och beslutet för länge sedan är fattat, går ansvariga politiker in i en öppen diskussion.

Egentligen borde detta inte förvåna, det är inte första beslutet som tas baklänges i den här kommunen, men ändå blir vi förvånade. Vi tror att flera av de personer som undertecknat debattartikeln är genuint intresserade av att ha ett levande kulturliv i vår kommun. Frågan är om de inser hur det hänger ihop.

Rubriken i artikeln ställer frågan om kommunen ska subventionera Noas verksamhet. Det är en bra fråga som bör diskuteras innan beslutet om att säga upp dem från lokalerna fattas. Det kan finnas fog för att kommunalt stötta en verksamhet som Noas, som har samarbete med såväl studieförbund och skolor som också kan utnyttja de optimala lokalerna vid Nordrona för utbildning, bildning och utveckling. Kanske även inveckling och samverkan.

Ett styre som är intresserat av ett levande kulturliv bör kanske ha inställningen att kulturell verksamhet ska prioriteras och ibland subventioneras på olika sätt, kanske genom lokaler, kanske genom ekonomiska bidrag, utställningsmöjligheter eller dylikt. Om Noas verksamhet ska subventioneras? Den frågan har inte ens varit uppe för diskussion.

Stycket kring Norrtälje ateljéförenings möjligheter att hyra på Campusområdet känns befängt. För det första för att ingen frågat föreningen om den har möjlighet att betala marknadshyra för att få vara kvar. Formuleringarna om att Campus lokaler ska främja eftergymnasial utbildning, på vilket sätt gör det Noa till en sämre hyresgäst än Resurspoolen? Och på vilket sätt skulle inte en kombination eller samarbete mellan dessa två (vilket föreslagits av Noa) inte kunna bli ännu bättre?

Är det ekonomiska skäl eller inriktningsskäl som ligger bakom att kommunen och Campus Roslagen inte vill ha kvar Noa i lokalerna på Nordrona? Inga av argumenten som förs fram i den replik som representanter från S+C+MP-styret är hållbara för något av dessa skäl.

Catarina Wahlgren (V), gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Stefan Grath (V), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Jessica Hillwëyn (V), styrelseledamot Vänsterpartiet Norrtälje

Läs mer: Ska kommunen subventionera Noa?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel