Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är målet 77 000 invånare?

I Norrtälje kommuns översiktsplan som sträcker sig fram till år 2040 finns ett tillväxtmål satt att kommunen ska växa från dagens 57 000 invånare till 77 000 invånare år 2040. Jag ställer nu frågan: varför?

Annons

Kommunpolitiken bedrivs enligt mitt sätt att se på det som ett strategiskt spel, till exempel Monopol, där ekonomisk tillväxt är målet. Det finns en strategi som man kan följa vilken ger stor chans att vinna spelet. I det här spelet, som heter ”Kommunpolitik i Sverige 2.000” handlar det om att centrera folk till några få stora orter, det handlar om att få rika människor att flytta hit, det handlar om att öka invånarantalet.

Likt industrins fokus på flöden, effektivitet och kostnadsmedvetenhet, vill man minska antalet skolor, vårdanstalter etcetera och koncentrera dessa till orter som ligger kring strategiska pendlingspunkter. Men allra bäst hade det kanske varit om man hade sluppit hantera vård, skola och omsorg överhuvudtaget. Om man endast hade kunnat fokusera på sådant som ger intäkter: vuxna med utflugna barn som flyttar hit för att få lite lugn och ro på ålderns höst, varuhus som turister kan besöka då de är på förbifart, så att de kan känna sig som hemma även då de är på semester …

Varför ser alla Sveriges städer likadana ut? Törs våra politiker inte tänka fritt och tänka annorlunda. Eller har de inte den fantasin, utan försöker frenetiskt att härma andra likt ett skolbarn försöker härma ”coola gänget”?

Min tro är att de kommuner som kommer lyckas bäst, inte är de med förbifarter, köpcentrum och boenden för pigga, hälsomedvetna vuxna med utflugna barn. Jag tror i stället att de kommuner som kommer att lovordas och bli omtyckta är de som satsar på sitt områdes specialiteter och låter sin bygd få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och intressen. Stimulera i stället de som har idéer, låt de geografiska och kulturella förutsättningarna få lägga grunden för den kommun vi har. Och bygg en kommun för de invånare som bor här. Kommunen är till för sina invånare, invånarna är inte till för kommunen.

Jag tror nu att kommunen kommer att tvingas växa tids nog; klimatförändringar och en ökad befolkning ute i världen kommer att få folk att söka sig hit, så kallade klimatflyktingar. I dagsläget gör redan Sveriges relativt goda arbetsmarknad att människor från södra Europa söker sig hit för att leta jobb. Så nog kommer kommunen att växa i framtiden.

Men för nu, låt Norrtälje kommun få vara den landsbygdskommun den är, och Norrtälje stad den pittoreska lilla handelsstad med ett välbevarat centrum, som den har varit under det senaste århundradet. Ha viljan att ge alla vård, skola och omsorg, helt oavsett var de bor. Värdera alla människor likadant. Även dem som redan bor här, har barn i skolan eller kräver vård och omsorg. Även dem som bor långt borta och ute i skogen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel