Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför anses jag inte betala lön till mig själv?

Här kommer några rader från en egenföretagare, en så kallad enskild firma. Jag har jobbat med eget i 24 år. Jag har alltid deklarerat en god inkomst och därmed betalat både skatt och egenavgifter, alltså precis som en vanlig löntagare med den skillnaden att där betalar arbetsgivaren.

Jag kan kanske inte påstå att jag tycker det är häftigt att betala skatt, men det är tämligen tillfredsställande att göra rätt för sig.

På de här åren har jag bidragit med moms på cirka 12-15 miljoner till staten. Jag har även haft timanställda, bidragit med att sysselsätta så kallade frilansare, och enskilda företagare som jag själv.

Alla vi små har konkurs eller enorma skulder att se fram emot. Eftersom jag jobbade bara med publika evenemang så sopades spåren igen med en gång, från en dag till en annan. Det var en mycket märklig känsla som jag delar med många andra.

Nu till saken eller frågan.

Jag har försökt att få ett svar från bland annat Tillväxtverket på denna fråga: Varför anses jag inte betala lön till mig själv?

Jag betalar skatt och egenavgifter. Jag är ju oönskat permitterad i mitt eget företag.

Jag har inte legat samhället till last i övrigt, ej varit sjukskriven eller uppburit bidrag på något sätt, barnbidrag undantaget.

I min värld är detta obegripligt. Så kan någon ge mig en sund och gärna lättförståelig förklaring?

Vi måste vara rädda om skattebetalarnas pengar säger finansminister Magdalena Andersson. Jo pyttsan.

Våra pengar då? De som uppenbarligen inte gjort oss förtjänta av hjälp?

Johan Lindelöw, Väsbylund, Ljus och dekor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel