Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdvalet ger de anställda större inflytande

Bengt Annebäck och Helene Öberg skriver i Norrtelje Tidning den 14 augusti om sjuktalen i Tiohundra. Det är lätt att hålla med dem om att sjuktalen är för höga. Frågan är hur man bäst åstadkommer en lösning.

En fråga som nämns är att resurserna borde öka. Resurserna till sjukvården har ökat sedan Alliansen tog över ledningen av Stockholms läns landsting.

Moderaterna fortsätter gärna att öka resurserna till välfärdens kärna, till sjukvård och äldreomsorg. Därför satsar vi på en stark arbetslinje – för det är bara när fler arbetar som vi gemensamt har möjlighet att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i välfärden. Hur Miljöpartiet ska klara detta med en tillväxtfientlig linje med skattehöjningar och friår är svårare att förstå.

Bristen på inflytande över arbetsplatsen är en annan faktor som nämns som en orsak till de höga sjuktalen. Därför har Alliansen också satsat på vårdvalsreformer som minskar politikers makt vid sammanträdesborden och ökar inflytandet över vården för patienter och vårdens medarbetare. Den långsiktiga lösningen för att vårdpersonalen ska få inflytande över sin egen arbetsplats går inte via ökat politikerinflytande.

Det är bra att fler anställda inom vård och omsorg ges möjlighet till heltid och större inflytande över sin arbetsplats och det är bra att Miljöpartiet vill lyfta frågan om vårdens medarbetare. Men det viktigaste är att politiken hänger ihop så att både resurserna till välfärden kan säkras genom fler jobb och att inflytandet över vård och omsorg ligger där det hör hemma – hos medarbetarna och patienterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel