Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonalen måste trivas

Två anställda, ibland bara en, ska lägga 8-10 äldre på kvällen. Städning måste klämmas in och de får själva städa allmänna rum och toaletter. Vikarier kommer och går eller annars blir man helt utan.

Annons

I hemtjänsten springer personalen in med andan i halsen, oftast klockas tiden de får vara där, matlådor lämnas för flera dagar i rad, mikron sätts på, sedan får personalen gå när maten tas ut. Visstidsanställningar liksom deltider är vardagsmat. Egen mat ätes i bilen och behov utföres i skogen på väg till någon brukare.

Det här handlar om människorna, de allra flesta kvinnor, som varje dag tar hand om våra äldre. En ny rapport från Kommunal visar nu att arbetsmiljön i äldreomsorgen är så undermålig att 22 procent av medlemmarna helst vill byta bransch inom tre år.

Naturligtvis påverkar detta kvaliteten i äldreomsorgen till det sämre och innebär att personalbristen i framtiden kommer att vara stor. 3 500 sökande till omvårdnadsprogrammet i hela landet visar tydligt på hur oattraktivt ett sådant viktigt yrke som undersköterskans har blivit. Alla kvinnors livsvillkor påverkas eftersom det är vi som får rycka in på obetald fritid eller gå ned i arbetstid för att fixa omsorgen om våra föräldrar när det brister.

Högerregeringen har satsat på skattesänkningar, mest till dem som redan har det bäst, och det får konsekvenser eftersom skatt är det som finansierar äldreomsorgen. För de 15 miljarder regeringen väljer att lägga på sänkt skatt i årets budget kunde 10 000-tals undersköterskor ha anställts, taxor sänkts, matens kvalitet i äldreomsorgen förbättrats, löner höjts och delade turer blivit ett minne blott. Det hade varit guld värt för alla de anställda i äldreomsorgen och för alla oss kvinnor som på så sätt får bättre livsvillkor. Inte minst hade det gett en mycket bättre kvalitet för de äldre.

I Vänsterpartiet vill vi se en långsiktig satsning på äldreomsorgen som försäkrar en hög kvalitet. Äldreomsorgen ska vara flexibel och innehålla flera valmöjligheter för den äldre som kanske hellre vill ha en pratstund än en städning av vardagsrummet. Personalen i äldreomsorgen ska trivas och utgöra en trygghet för den äldre genom att de själva har trygga anställningar och blir kvar under längre tid. Maten ska hålla god smak och kvalitet och gärna lagas på plats hos den äldre. En person som är över åttio år och inte känner sig trygg med att bo hemma ska ha möjlighet att få plats i ett särskilt boende utan biståndsbedömning.

Vi tror att vi kan åstadkomma detta genom att återupprätta Tiohundratanken, skapa en stabil organisation som bygger på samverkan och inte på konkurrens, utslagning och åtstramning. Norrtälje kommun är en kommun med väldigt många äldre. Vi vill att dessa väldigt många äldre också ska ha ett tryggt och bra liv.

Det finns en tydlig skiljelinje i vad höger och vänster värderar högst i den ekonomiska politiken. Högern sätter skattesänkningar, girighet och privata vinstintressen först. Vänsterpartiet vill se ett samhälle byggt på omtanke och gemenskap där vi tar ansvar för varandra, där människovärdet sätts främst. Där kvinnors livsvillkor får stå i centrum.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel