Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdfrågan kan avgöra valet

Valresultaten i kommunerna följer inte alltid resultatet på riksnivå. I Fagersta fick Vänsterpartiet i senaste valet 55 procent av rösterna. I Åre fick det lokala uppstickarpartiet Västjämtlands väl 15,6 procent av rösterna.

I Norrtälje kan åtminstone ett lokalt parti ställa upp i kommunvalet och därmed ”stjäla” röster från de övriga partierna. Vi vet inte mycket om de politiska alternativ som finns till kommunens egen allians. Ett politiskt alternativ är dock socialdemokratiskt men det har delvis beskrivits i NT:s ledare som ”luddigt”.

Däremot känner vi väl till Alliansens politik genom att granska det som varit. Dess starke man i Norrtälje Kjell Jansson (M) har tillkännagett sin syn på politiken. I NT 30/12 2013 framhåller han Alliansens satsningar på kulturen.

Här blir det konstigheter. Vid en kommunjämförelse för 2012 visar det sig nämligen att Norrtälje ligger efter både Södertälje, Nykvarn, Botkyrka, Stockholm, Norrköping, Linköping och Vallentuna med flera när det gäller kultursatsningar per invånare.

I NT 2/1 2014 trampar Kjell Jansson med flera ordentligt i klaveret när de framhåller Norrtälje som en framstående miljökommun. Tidningen Miljöaktuellt klassade förra året Norrtälje som en av de sämre kommunerna i Sverige inom miljöområdet.

På skolområdet ligger Norrtälje riktigt illa till i en kommunjämförelse. När Pisa-rapporten kom reagerade till exempel Sundbybergs kommun blixtsnabbt över partigränserna och satte genast igång ett förändringsarbete med sikte på att förbättra skolresultaten. I Norrtälje har vi endast fått ett svar, nämligen passivitet.

Det kanske viktigaste området, där valet i Norrtälje kanske kommer att avgöras, är vården. Vid Norrtälje sjukhus är cancervården, Parkinsonvården och även vården av mag- och tarmsjuka hotad, trots att finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl och kommunalrådet Kjell Jansson deklarerat att ”man skall satsa på vårt sjukhus”.

Samtidigt som Moderaterna med sina allianspartner sänker skatten och lägger pengar på kistbotten ”slimmas” vårdsektorn. Olika lokala enheter inom hälso- och sjukvård hotas hela tiden av nedläggningar. Trots att ett av äldreomsorgens mål är att vara billigast drabbas den också av nedskärningar. Det skapar sannolikt frustration bland väljarna.

Ytterligare ett område som kan få betydelse för den lokala valutgången är utbyggnaden av hamnen. Kjell Jansson anför från och till olika siffror för antalet planerade lägenheter i området. Nyligen höjde han siffran till 1 800 lägenheter i en intervju i tv.

Moderaterna riskerar här att få samma ”betongstämpel” på sig som Socialdemokraterna än gång fick. Hamnens utbyggnad är ett ekonomiskt riskprojekt av stora mått och dessutom tveksam ur miljösynpunkt.

Dessutom har utformningen av tätorten Norrtälje ”gått överstyr” som en följd av utbyggnaden av fem köpcentrum. Norrtälje innerstad utarmas, butikerna stänger, lokaler står tomma och på sikt förfaller fastigheter. Ett antal icke transparenta fastighetsaffärer” mellan kommunen och en mindre specifik grupp fastighetsägare inger inte förtroende. Den så kallade Ica-Coop-affären med korruptionsinslag förvärrar situationen.

Slutligen finns det ytterligare ett område som innehåller en bärande kritik mot det nuvarande styret. Den ensidiga satsningen på tätorten Norrtälje innebär att den stora omgivande landsbygden glöms bort.

Andra områden där Norrtälje kommun hamnat i bakvattnet är till exempel ungdomspolitik (NT 6/12 2013). När det gäller arbetsmarknaden i kommunen kan den politiska ledningen inte ta åt sig någon ära eftersom cirka 9 000 kommuninvånare pendlar till jobb i andra kommuner. Företagen i kommunen har också kritiserat kommunens upphandlingar samtidigt som företagsklimatet kallnar (NT 28/1 2014).

Bostadsbyggandet har länge varit eftersatt. En beräkning visar att det kan ta upp till tolv år att få en hyreslägenhet i kommunen.

Som en sammanfattning framträder en kommunledning som satsar fel och på fel saker. Vården, miljön och samhällsplaneringen blir de avgörande frågorna i valet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel