Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värderingar är valvinnare, inte tårtliknelser

När Maud Olofsson 2004 bjöd in övriga borgerliga partiledare till Robertsfors var agendan klar, ett alternativ till Socialdemokraterna skulle skapas.

Annons

I går släpptes en valfilm där Alliansen anno 2014 låter sig symboliseras med en jordgubbs- och gräddtårta medan oppositionen är en smörgåstårta med ketchup och jordgubbar. Budskapet är alltså att jordgubbstårta är gott och smörgåstårta med ketchup inte är gott, eller att man ska välja det stabila alternativet och inte den märkliga blandning som S, V och MP kommer att utgöra. De ack så viktiga politiska skiljelinjerna nämns inte och det främsta argumentet är att med Alliansen vet vad man får, annars inte. Men vad får man?

Kittet i Allians för Sverige 2006 och den strategi som höll även 2010 var att det fick vara nog med sosseri. Det fanns bland alla partier en bestämdhet att ro skutan i land. Det var dags att visa att borgerligheten visst kunde hålla ihop och driva borgerlig politik som gynnar Sverige. Det har man gjort – ekonomin står trygg på andra sidan finanskrisen och 200 000 fler har ett arbete att gå till.

Viktiga frihetsreformer har också genomförts – all mat på restaurang är numera belagd med samma momssats, apoteksmarknaden har avreglerats, statliga bolag har sålts av, äktenskapslagstiftningen har gjorts könsneutral och kanske störst av allt har ramverket för arbetskraftsinvandring ändrats så att fler kan komma hit. Hållit ihop har man också gjort trots att Centerpartiet fått betala ett högt pris, tyngre belastade av gamla svek, som Olof Johanssons avhopp från regeringen Bildt 1994.

För en tredje alliansseger räcker inte att anklaga Stefan Löfven för att inte ha några kompisar eller ödsla tid på att gnabbas internt om vem som är bäst på vad och ständigt beträda allierade partiers politiska territorium.

Med sju veckor kvar till valet är det dags att åter hitta valfokuset, de grundläggande frågorna: vill vi tillbaka till ett sossesverige med lagom, likriktning och lagstiftning om allt som går att lagstifta kring eller vill vi ha ett Sverige där självbestämmande, valfrihet, företagsamhet och öppenhet prioriteras? Vill vi vinka farväl till friskolor, vårdcentraler och andra valfrihetsreformer och tillbaka till höga skatter, svällande offentlig sektor och en syn att myndigheter vet bättre än individen? Ska facket få agera gränspoliser och ha veto vad gäller arbetskraftsinvandringen eller ska gränserna vara öppnare?

Allianspartierna borde innan valrörelsen bryter loss samla kraft och energi kring det som de alla fortfarande är överens om: man vill inte ha tillbaka ett sossesverige med samma gamla grå socialdemokratiska politik, inte ens i ny ljusblå kostym, utan en riktig borgerlig regering. Vem som är vilken sorts tårta vinner inte val, värderingar vinner val, och sådana har Alliansen fortfarande.