Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårda den svenska skogsindustrin

Det är svåra tider för de anställda i skogsindustrin.

 Ett efter ett varslar skogsindustriföretagen om sin avsikt att kraftigt skära ned på personalstyrkan: Holmen Paper Hallstavik (230), Iggesund Paperboard (100), Nordic Paper Säffle (30), Södra (260) och SCA Hygiene Products AB Tissue Jönköping (42).

Detta är bara de allra senaste exemplen. Till dessa kan vi lägga en rad av andra händelser som drabbat sysselsättningen inom massa- och pappersindustrin.

Detta är en mycket oroande utveckling, för skogsindustrin är viktig för Sverige. Den förädlar en inhemsk råvara och bidrar till nettoexportinkomster på över 100 miljarder årligen. Den sysselsätter direkt cirka 60¿000 personer och tillsammans med sina underleverantörer skapar skogsindustrin 200¿000 arbetstillfällen. Dessa arbetstillfällen finns ofta i sysselsättningssvaga regioner och är basen för ett lokalt näringsliv på de orter verksamheten finns. Det borde vara en självklarhet att på alla sätt vårda en sådan värdefull näringsgren.

Vi pappersindustriarbetare är vid det här laget ganska luttrade. Personalminskningar orsakade av effektiviseringar och teknikutveckling hör sedan många år till vår vardag.

De brutala neddragningar vi nu ser är dock något utöver det vanliga och ställer flera problem på sin spets. Många av Pappers medlemmar riskerar nu att kastas ut i arbetslöshet, utelämnade till en otillräcklig arbetslöshetsförsäkring och en obefintlig arbetsmarknadsutbildning.

Det minskande antal som får behålla sina arbeten kommer att ställas under ökad press i en situation där många upplever att man redan gör sitt yttersta för att upprätthålla produktionen. Riskerna för stressrelaterad ohälsa och olyckor orsakade av underbemanning är uppenbara. De senaste årens svåra arbetsplatsolyckor i vår bransch, varav flera med dödlig utgång, bör stämma till eftertanke.

Sveriges politiker, i regeringsställning såväl som i opposition, måste nu fråga sig om de gör tillräckligt för att underlätta för den för landet så viktiga skogsindustrin. Nyligen har strängare regler för svavelhalten i fartygsbränsle införts, något som ensidigt missgynnar svensk basindustri. Diskussioner pågår om att lägga ytterligare skatt på lastbilstransporter, något som skulle fördyra råvarutrans-porterna till våra fabriker. De politiska blockens häpnadsväckande oförmåga att kunna enas om en långsiktig energipolitik med sikte på låga elpriser gör läget än värre.

Pappers medlemmar tar sitt ansvar för massa- och pappersindustrin. Allt hårdare och mer kompetenskrävande arbete är sedan länge vår lott. Nu är det hög tid att arbetsgivare, politiker och myndigheter tar sin del av ansvaret.

Arbetsgivarna måste ställa sig frågan om de drastiska personalminskningar de nu vill genomföra verkligen är förenliga med långsiktig, högkvalitativ industriproduktion och säker arbetsmiljö. Där de ändå bestämmer sig för att skära ner har de ett moraliskt ansvar att avsätta betydande summor pengar för omskolning av uppsagda och andra lindrande åtgärder.

Riksbanken bör sänka styrräntan så att kronkursen får ett realistiskt värde gentemot euro och dollar. Politiker och myndigheter måste snarast förbättra a-kassan och arbetsmarknadsutbildningen så att de kan fylla sina funktioner som en omställning.

Här vilar också ansvaret tungt för att vårda den svenska skogsindustrin som – om den inte genom illvilja, okunskap och aningslöshet berövas sin livskraft – även i framtiden kommer att bidra stort till den svenska välfärden.

Jan-Henrik Sandberg

förbundsordförande Pappers

Nils-Erik Andersson

ordförande

Pappers avdelning 9 Värö

Martin Nyman

ordförande

Pappers avdelning 15 Iggesund

Ing-Mari Rapakko

ordförande

Pappers avdelning 24 Mönsterås

Michael Kroon

ordförande

Pappers avdelning 34 Mörrum

Aleksandar Srndovic

ordförande

Pappers avdelning 68 Hallstavik

Kenny Andrén

ordförande

Pappers avdelning 74 Jönköping

Lennart Stenholm

ordförande

Pappers avdelning 92 Säffle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel