Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra förslag ger fler hyresrätter

Hur ska man få igång byggandet av hyresrätter? Hur ska man sätta stopp för dessa ständiga hyreshöjningar och kanske till och med få ner hyrorna?

Hur kan man på ett effektivt sätt korta bostadsköerna? Kan marknaden lösa problemen? Vad finns det för lösningar? Vad kan politiken göra?

Vår uppfattning är att det, för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla, krävs en medveten strategi från kommunens sida. Genom att ge Roslagsbostäder och alla andra som bygger hyresrätter bästa möjliga förutsättningar kan vi lösa bostadsbristen i Norrtälje.

Det här är vad vi i Vänsterpartiet vill göra.

• Vi väljer ut ett område som kan fungera som pilotprojekt – Nordrona, som Roland Larsson skrev om den 14 maj, skulle fungera utmärkt. Där anordnar vi en allmän markanvisningstävling för byggande av hyresrätter.

• I tävlingsprogrammet anger vi med stor noggrannhet de krav vi har på kvalitet, miljö, lägenhetsfördelning med mera.

• Vi bestämmer en högsta genomsnittlig hyresnivå till exempel 1 300 kronor per kvadratmeter, vilket skulle ge en månadshyra för en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter på 7 600 kronor. Vinner gör den som inom den hyran kan erbjuda högst kvalitet.

• Vi upplåter marken med tomträtt till den som vinner tävlingen och vi bestämmer tomträttsavgälden till en krona per kvadratmeter.

• Vi sänker anslutningsavgifterna för vatten och avlopp så att de motsvarar kommunens självkostnad.

Med ett sådant upplägg kan kommunen aktivt bidra till att hålla boendekostnaderna nere. I Göteborg har ett liknande koncept prövats. Där utlyste man en markanvisningstävling med en förutbestämd hyra på högst 1 400 kronor per kvadratmeter. Man fick in tio anbud av vilka sju höll sig under det angivna hyrestaket. Tre av anbudsgivarna hamnade strax över och fick inte vara med i bedömningen.

Här tar vi konceptet ett steg längre genom att vi bestämmer tomträttsavgälden till en krona per kvadratmeter och sänker anslutningsavgifterna. Därigenom kan vi också sätta hyrestaket lägre.

Att vi sätter tomträttsavgälden till ett minimum, betyder inte att vi skänker bort vår gemensamma egendom – vi lånar bara ut den under ett antal år. Den låga hyran gör området attraktivt. Fler får råd att skaffa sig en bra bostad i centralt läge. I stället för att kommunen tjänar pengar på att sälja mark till den som bjuder högst kommer kommunens skatteintäkter att öka. I stället för ett engångsbelopp får kommunen en intäkt som innebär en långsiktig förstärkning av ekonomin.

Det finns också andra saker som påverkar boendekostnaderna – saker som vi inte kan styra över på kommunal nivå. Genom våra representanter i riksdagen kommer vi att verka för en större rättvisa mellan olika upplåtelseformer till exempel när det gäller Rot-avdrag och fastighetsskatt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel