Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra barn förtjänar bättre än baracker

Akuta, dåliga och dyra nödlösningar har vi sett nog av i Norrtälje kommun. Vega förskola, som redan från starten 2017 var en tillfällig lösning, är tyvärr bara ett exempel på detta. Skolbarackerna är många och många av dessa är dessutom i så dåligt skick att de omedelbart behöver ersättas.

När Alliansen tillträdde efter valet var en av de första saker vi tog tag i att upprätta en lokalförsörjningsplan. Sedan förra året har vi därför nu en bra och långsiktig planering för bland annat förskolelokaler, en plan som kommer att uppdateras årligen.

Enligt lokalförsörjningsplanen kommer antalet barn i förskola i Norrtälje tätort att minska med cirka 30 barn under innevarande år (2020) för att nästa år (2021) öka med cirka tolv barn.

Breddar man blicken och riktar den lite längre fram ser man dock ett behov av betydligt fler platser. Om fyra år beräknas vi ha 193 fler förskolebarn i kommunen, varav 150 i Norrtälje tätort. Till 2030 tros antalet barn i förskoleåldern i kommunen totalt öka med 618 stycken jämfört med 2019, eller annorlunda uttryckt, vi behöver 4-7 nya förskolor beroende på hur stora de nya förskolorna blir.

Vi kommer att tillgodose detta behov av fler förskoleplatser. I januari nästa år öppnar en ny förskola i Björnö med plats för 120 barn. Året därefter (2022) öppnar en ny förskola i Vigelsjö med plats för minst 100 barn och året därpå (2023) öppnar en ny förskola i kvarteret Handelsmannen med plats för 125 barn. Vi planerar också för att Palettens förskola ska kunna ta mot fler barn och vi planerar för en ny förskola i hamnen. Därutöver finns det lediga platser på en del befintliga fristående förskolor, men även på en del kommunala förskolor.

Utanför Norrtälje stad har antalet platser i Rimbo utökats med 75 platser sedan januari tidigare i år och ytterligare en förskola med 100 platser planeras för att öppna sin verksamhet i Västertorpsskogen i Rimbo till år 2024. Nu i höst invigs också en ny förskola i Hallstavik som kommer resultera i en nettoökning av antalet förskoleplatser i Hallstavik.

Tack vare den lokalförsörjningsplan som vi har tagit fram kan vi avveckla dyra och tillfälliga barackslösningar och satsa pengar på verksamheten istället, till exempel mindre barngrupper i förskolorna. Det är att ta hand om skattebetalarnas pengar på bästa sätt, men också att värna om vad som är bäst för barnen.

Det tar tid att bygga nya förskolor, särskilt om detaljplaner först måste ändras. Jag beklagar verkligen att Vega förskola tvingas avvecklas, men det är en konsekvens av tidigare dålig planering och oförmåga hos det tidigare styret att fatta nödvändiga beslut. För att hitta en ny likvärdig central plats i permanenta lokaler för Vega förskola hade beslut om det behövt tagits av Socialdemokraterna under förra mandatperioden – precis som tjänstemännen faktiskt föreslog i januari 2017.

Lokalförsörjningsplanen som vi har tagit fram visar att behovet på sikt inte bara är stort av fler förskolor, utan också av fler grundskolor, äldreboenden och många andra typer av lokaler. Ska vi inte finansiera alla investeringar genom att skuldsätta framtida generationer behöver vi både ha ett högt överskottsmål och kroka arm med näringslivet. Gör vi inte båda dessa saker så kommer vi återigen få se brist på platser samt akuta och dyra baracklösningar. Det vore inte bra politik.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel