Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra barn behöver inte ha någon klimatångest

Mats Wilzén skrev nyligen ett debattinlägg med rubriken: Vem lurar vem i klimatfrågan? Ibland undrar jag samma sak.

Anmäl text- och faktafel

Han påstår till exempel att tiomiljonersstaden Djakarta håller på att sjunka ner i havet. Fakta är att endast en liten del av staden närmast havet ligger under havsnivån som i Holland och blir därmed lätt utsatt för stormar. Invånarna har också grävt en massa brunnar som underminerat marken. Det gäller alltså inte hela staden.

Han talar också om stigande havsnivåer och smältande isar i Arktis. Fakta är att havsnivån har stigit i genomsnitt 1,5 mm per år mellan 1900 och 1993, men stiger nu 3,1 mm per år, vilket kanske inte är så mycket att oroa sig för. På grund av landhöjningen i till exempel Stockholm som är fem mm blir det en havsnivåsänkning med cirka två mm.

Det är dock olika i olika delar av världen. Maldiverna som för 15 år sedan sades skulle sjunka i havet har tvärtom fått större areal och nu ska man bygga en längre startbana för flyget eftersom den nu får plats. Önationen Tuvalu i Stilla Havet har trots en viss havsnivåhöjning ökat sin areal med 2,6 procent.

Fakta angående smältande isar vid Arktis: Grönlandsisen är i genomsnitt 1 500 meter tjock och som mest 3 000 meter. I sommar har inte lufttemperaturen varit varmare än -2 grader enligt Danmarks Meteorologiska Institut vilket knappast kan ge någon avsmältning. Däremot påverkas isarna av varmare havsströmmar på somrarna underifrån varför isarna kalvar och det uppstår isberg. Detta har skett under urminnes tider. Isar som smälter underifrån kan inte påverka havsnivåerna enligt svensk klimatforskare i ett program i Sveriges Radio P1.

Man har också kunnat läsa om temperaturer där i sommar på +4,5 grader, vilket var ett mätfel på 6,5 grader enligt Danmarks Meteorologiska Institut. Man kan hitta lite olika uppgifter om dessa temperaturer, men klart är att det aldrig varit plusgrader.

Mats Wilzén talar också om stigande koldioxidnivåer. Fakta är att Sverige endast står för två tusendelar av Jordens utsläpp och att den svenska skogen suger upp mer än vi släpper ut. Utsläppen är 50 miljoner ton och skogen suger upp 140. Vi har alltså en nettobindning av koldioxid i Sverige, närmare bestämt med 40 ton om man tar hänsyn till skogsavverkningen. Därför kan det kännas lite hysteriskt med ”flygskam” och ”köttskam”, uttryck som miljörörelsen använder i alla sammanhang.

Flyget står bara för två procent av utsläppen, så jag tycker inte Mats Wilzén behöver ha någon klimatångest i alla fall. Inte heller våra barn som sägs sova dåligt på nätterna. En rymdforskare berättade i P1 att Jorden funnits till i 5,5 miljarder år och att den kommer att gå under … om 5,5 miljarder år.

Åke Nordberg, Svanberga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel