Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var tredje kvinna fast i deltidsfällan

30 procent av Norrtäljes yrkesverksamma kvinnor jobbar i dag inom vården. Medan vissa går ned i arbetstid frivilligt tvingas andra in i deltidsfällan som påverkar både lön och framtida pension.

Annons

– Jag skulle gärna vilja utöka min tjänst, men detta var det som kunde erbjudas för två år sedan när jag fick mitt arbete, säger undersköterskan Joseline Rodriguez, 28 år, som i dag har en 75 procentanställning på strokeenheten på Norrtälje sjukhus.

Enligt statistik från SCB:s senaste Arbetskraftsundersökning, 2013, arbetade 30 procent av alla yrkesverksamma kvinnor i Sverige deltid. Detta att jämföra med män, där siffran är betydligt lägre, 11 procent. Statistiken visar också att en stor del unga kvinnor arbetar deltid ofrivilligt i brist på andra erbjudanden på arbetsmarknaden.

Kollegan Monica Floge, 55 år, arbetar också 75 procent som undersköterska på strokeenheten. Hon är mer tillfredsställd med att arbeta deltid, mycket på grund av sin ålder.

– Jag har arbetat inom vården i över tjugo år, både på akuten och på olika vårdavdelningar. I många fall handskas vi med tunga patienter och får själva förslitningsskador av arbetet, säger Monica Floge.

Hon menar att risken för att bli utsliten är en anledning till varför så många kvinnor i dag frivilligt väljer att arbeta deltid inom vården.

Samtidigt är det vanligt att undersköterskor inte ens erbjuds heltidsarbete. Sjuksköterskor har däremot ett bättre läge på arbetsmarknaden.

Undersköterskorna på strokeenheten medger att det är problematiskt att gå ned i arbetstid.

– Jag försöker spara åt alla håll och kanter men det är inte lätt. Det är tur att jag har en sambo som har ett vanligt nio till fem-jobb, säger Joseline Rodriguez.

– Pensionen vågar man ju inte tänka på, säger Monica Floge.

Monica Floge tror att det är fler kvinnor än män som arbetar deltid på grund av att män har större chans att hitta heltidsarbete.

I Norrtälje kommun är andelen yrkesverksamma kvinnor (16-64 år) som arbetar inom vården högst i länet. Hela 30 procent av Norrtäljes yrkesverksamma kvinnor har valt vården som arbetsplats. Margareta Söderman, enhetschef på strokeenheten på Norrtälje sjukhus, tycker att det är tråkigt att inte kunna erbjuda alla sina anställda heltid om de så önskar det.

– På grund av politiska beslut och tajt budget får vi ofta anställa fler händer, fler personer som får dela på arbetet och därmed får kortare arbetstider, säger hon och tillägger:

– Att arbeta deltid blir för många inom vården en riktig kvinnofälla.

De vanligaste deltidsjobben

De tre vanligaste yrkena bland deltidsanställda kvinnor är vårdbiträden, undersköterskor och personliga assistenter.

De tre vanligaste yrkena bland timavlönade är vårdbiträden, barnskötare och undersköterskor.

De vanligaste orsakerna till kvinnors deltidsanställningar är verksamhetsbehov, eget val eller delpension och sjukdom.

Källa: Kommunalarbetarens enkät och Statistiska centralbyrån.