Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var rädd om våra förskollärare – de bygger framtiden

I inledningen av Norrtälje kommuns värdegrund står att läsa: ”Att arbeta i en kommun är något att vara stolt över, förutom att vara en del av samhällets demokratiska grund, är vi alla som jobbar i kommunorganisationen en del av våra invånares så viktiga vardag.”

Med andra ord är det arbete som utförs i kommunal regi ett viktigt uppdrag. Alla medarbetare är kuggar i det stora ”kommunhjulet” och bidrar till att hjulet snurrar, vilket är något man bör känna stolthet över.

De senaste händelserna och turerna kring förskolan Vega, Vigelsjö gårds förskola och Blåklintens förskola gör dock att värdegrunden kommer på skam. Lärarförbundet kan inte annat än tolka att fungerande kommunala verksamheter i centralt läge inte är prioriterade.

Att folkvalda struntar i den verksamhet som redan bedrivs eller i de invånare som arbetar där är illa, men det är inte värdigt en kommun att också nonchalera vårdnadshavares val av centralt belägen kommunal förskola med kulturinriktning och våra yngsta medborgares behov. Det är svårt att vara stolt över att arbeta i Norrtälje kommun när kommunpolitiker inte värdesätter och värderar sin egen verksamhet och all den kompetens som finns i den.

Vega förskola ska läggas ner trots en väl fungerande verksamhet som attraherat många barnfamiljer. Frågan är om Vigelsjö gårds förskola och Blåklintens förskola förväntas gå samma öde till mötes? Robert Beronius uttalande i Norrtelje Tidning 24 juni, om att öppna upp för en privat förskola med 100-120 platser i samma område, gör att frågan är befogad. Kommunala förskolor står inför hot om avveckling under samma period som privata alternativ planeras att få öppna upp nya verksamheter.

Samtidigt hänvisar man till att invånarna måste få välja fritt, men kan de verkligen det? Kan de verkligen välja fritt när det i Norrtäljes centrala delar snart knappt finns några kommunala alternativ kvar?

Lärarförbundet Norrtälje anser att det behöver vara en balans mellan fristående (privata) och kommunala förskolor och skolor. Det är dags att kommunen värdesätter sin personal högre och värnar om alla barn som i och med dessa beslut kommer att behöva rivas upp från sin trygghet, sina vänner, den plats de känner till och de pedagoger de byggt relationer till.

De berörda fackförbunden har dessutom inte fått information om att dessa planer fanns och därigenom kunnat påverka i processen. Informationen har skett när beslutet är ett faktum och det är inte hur Lärarförbundet tolkar samverkansavtalet som vi har i Norrtälje kommun.

Risken är stor att vi, på grund av dessa beslut, förlorar viktiga kuggar till våra grannkommuner. Det råder som bekant stor lärarbrist i Sverige. Det innebär att våra politiker borde lägga fokus på att vara attraktiva arbetsgivare så att vi får behålla våra kompetenta och drivna förskollärare och att nya vill söka sig till kommunen och bli en del av hjulet!

Niklas Tärnholm, ordförande i Lärarförbundet Norrtälje

Maria Lindgren, ordförande i Lärarförbundet Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel