Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår politik ger mer pengar till skolan

Socialdemokraterna har under fyra år gjort kraftiga neddragningar på skolan. Under förra mandatperioden genomförde Socialdemokraterna besparingar på skolan på närmare 100 miljoner kronor.

Anmäl text- och faktafel

När Socialdemokraterna nu försöker påstå något annat i en debattartikel blir det bara löjligt. Alla vet att skolorna utsatts för tuffa besparingar under de senaste åren och Socialdemokraternas sätt att räkna är grovt vilseledande. Rent av ohederligt. Det är också en ren förolämpning mot de som jobbar inom skolan.

Trots att vi tillfört nästan 41 miljoner kronor till skolan i år räcker inte det. Under 2019 måste skolan spara 24 miljoner kronor, där huvuddelen – hela 19 miljoner – är ett underskott som Socialdemokraterna lämnade efter sig.

Det innebär att barn- och skolnämnden tyvärr måste genomföra besparingar i samma storleksordning som under tidigare år, när Socialdemokraterna styrde kommunen. Förra året sparade Socialdemokraterna nämligen 30 miljoner kronor på skolan och året innan dess sparade man 25,2 miljoner kronor på skolan.

Den stora oredan Socialdemokraterna lämnat i barn- och skolnämndens ekonomi är illa nog. Vad som kanske är värre är dock att Socialdemokraterna konsekvent urholkar möjligheten till framtida satsningar på skolan. Det gör man genom att sätta ett allt för lågt överskottsmål.

Ett allt för lågt överskottsmål ger liten beredskap för oväntade kostnader och skapar ett litet eller rent av inget utrymme för självfinansiering av nya investeringar, såsom nya skolor och äldreboenden. Konsekvensen blir att investeringar i allt högre utsträckning måste lånefinansieras, vilket vi också sett under de senaste åren. Det för i sin tur med sig ökade räntekostnader, som numera uppgår till mångmiljonbelopp. Det är pengar som annars skulle kunna gå till satsningar på skolan, till exempel.

Förr eller senare kommer räntan att stiga. När Socialdemokraterna säger att de vill satsa mer pengar på skolan ska man vara medveten om att skillnaden mellan Socialdemokraternas budget och Alliansens budget bara motsvarar en räntehöjning på 0,3 procent.

Vikten av att hålla nere kommunens skuldsättning och därmed räntekostnaderna borde därför vara uppenbar för de allra flesta. För genom att hålla nere räntekostnaderna gör vi det möjligt att även i framtiden satsa på skolan.

Det vore önskvärt om Socialdemokraterna istället för att bara tala om satsningar också kunde göra det i praktiken och dessutom kunde föra den ekonomiska politik som behövs för att kunna genomföra dem. Ordning och reda i ekonomin är nämligen en förutsättning för att kunna göra några satsningar alls.

Till budgeten för nästa år bör därför Socialdemokraterna ansluta sig till ett överskottsmål på två procent. Inte minst för skolans skull.

Robert Beronius (L), kommunalråd, ordförande i barn- och skolnämnden

Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel