Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var finns pengar till att anställa skolpersonal?

Annons

Robert Beronius (L) replikerar 25 februari vår debattartikel om kommunens skolbudget. Men var finns pengarna för att anställa den personal, som behövs för att minska stressen och förbättra arbetsmiljön i förskola, skola och fritidshem? Och vad hände med pengarna till studievägledning, skollokaler, skolgårdar med mera, som Liberalerna skrev om i Norrtelje Tidning den 21 augusti 2018?

Anmäl text- och faktafel

Alliansen höjde anslaget till barn- och skolnämnden med 40,9 miljoner kronor till 1105 miljoner. Tyvärr räcker dessa pengar inte långt, om man vill satsa och ”sätta skolan först”, som Liberalerna skrev i sitt valmaterial.

Av de 40,9 miljonerna går nämligen 25 miljoner till ”volymökningar”, det vill säga till de kostnadsökningar, som är en följd av att barnen blivit fler. Det här är en nödvändig uppräkning – ingen satsning. Detsamma gäller den post på 10,6 miljoner, som går under beteckningen prisökningar. Av de 40,9 miljonerna återstår nu 5,3 miljoner att användas för kvalitetshöjande insatser.

Som tur är, så innehåller skolbudgeten också en pluspost. Sänkt internhyra och avskrivning ger 4,9 miljoner. Tack vare dessa pengar kan 10,2 miljoner satsas på insatser som skulle kunna betraktas som kvalitetshöjande. Dit hör den extra satsning som görs för att lindra tidigare beslutade besparingskrav. Dit hör också införandet av en obligatorisk lovskola.

Möjligen kan man också, om man är snäll, räkna strukturbidraget som kvalitetshöjande, även om de pengarna bara ska gå till att ta fram en modell för en rättvisare fördelning av befintliga resurser. Det belopp som det här handlar om, 10,2 miljoner, är knappt en procent av budgeten, som vi skrev i vår förra artikel.

Samtidigt som alliansstyret anslår fem miljoner för att lindra tidigare beslutade besparingskrav, så beslutar man nu om nya besparingskrav på 24,3 miljoner. De verksamheter som drabbas är förskolan, nattis, kulturskolan och den öppna förskolan.

Vi behöver satsa rejält på skolan. Inga pengar är så väl använda som dessa. Behoven är många, inte bara i grundskolan. Även förskolans, öppna förskolans, kulturskolans och fritidshemmens kvalitet har stor betydelse för hur våra barn klarar av sin skolgång.

Britt-Mari Bardon (V), ordinarie ledamot av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen

Per Claesson (V), ersättare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen

Christina Hamnö (V), ordinarie ledamot av barn- och skolnämnden

Lars Dalquist Öhlén (V), ersättare i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel