Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår begäran om tilläggsanslag kom inte in för tidigt

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson beskriver i ett debattinlägg i Norrtelje Tidning processen kring beslutet om Pythagoras bidrag för 2019. Bengt Ericsson säger att Pythagoras ledning lämnat in ansökan om tilläggsanslag för tidigt och att begäran om tilläggsanslag kom som en överraskning.

Anmäl text- och faktafel

Så här är Stiftelsen Pythagoras uppfattningen om hanteringen av 2019 års bidrag:

31 oktober 2018 skickar vi in ansökan för 2019-2021. Vi får besked om att beslut inte kan tas eftersom det politiska läget inte har hunnit ta form efter valet.

Vi går in avtalslösa i 2019, utan att veta vilken bidragsnivå vi hamnar på och utan pengar på banken.

25 januari 2019 ber vi om något slags besked. Det är snart blir tomt på kontot och vi har utgifter som inte går att stoppa. Beviljas ett visst förskott baserat på tidigare bidrag.

21 februari 2019 beslutar kultur- och fritidsnämnden att ge Pythagoras 1,2 milj kronor (sökt belopp 1,9 miljoner kronor). Någon förhandling med Pythagoras har inte skett i förväg.

5 mars mejlar Pythagoras till ansvarig tjänsteman på kultur- och fritidskontoret och vill boka tid för att diskutera kultur- och fritidsnämndens avtalsförslag. Vi får inget svar.

12 mars mejlar Pythagoras igen och ber om mötestid.

15 mars. Möte med ansvariga tjänstemän. Pythagoras påtalar att 1,2 miljoner inte räcker för den verksamhet som begärs. Svaret blir att det inte finns pengar till mer, men att Pythagoras ska söka tilläggsanslag för de pengar som saknas. Nu börjar det bli helt tomt i kassan igen.

25 mars. Stiftelsens styrelse beslutar vid möte att anta 1,2 miljoner och genast söka tilläggsanslag – alternativet är att stänga ner all verksamhet.

2 april skickar stiftelsen in en ansökan om tilläggsanslag.

16 april skickar stiftelsen in en skrivelse för att poängtera allvaret i stiftelsens ekonomiska situation och be om en snabb hantering av ärendet.

23 maj avslår kultur- och fritidsnämndens Pythagoras ansökan om tilläggsanslag. Pythagoras hänvisas att söka stöd hos Norrtälje museer.

3 juni meddelar Norrtälje museer vid ett möte att de inte har de resurser som krävs att stötta med. Pythagoras har dock erhållit visst stöd i form av personal.

10 juni håller stiftelsens styrelse extramöte med anledning av avslaget. För att få en budget i balans tvingas man ta svåra beslut. Den enda kostnad som kan minska är personalkostnaden. Styrelsen beslutar att säga upp 1,75 tjänster till att börja med. Men eftersom man utan personal inte kan erbjuda verksamhet och tjäna in egna pengar får det större konsekvenser än så.

Vår uppfattning är alltså att begäran om tilläggsanslag var tydligt annonserad i förväg. Den kom inte tidigt utan i själva verket tre månader in på verksamhetsåret. Normalt lämnar vi in bidragsansökan på hösten och får besked före årsskiftet.

För oss är det ointressant att debattera formerna för vår ansökan om medel. Vi erbjuder en verksamhet som lockar 16 000-20 000 besökare varje år. Vi genererar egna intäkter i form av entréavgifter, bidrag, sponsring och ideella insatser från Pythagoras Vänner. Kommunen har fått verksamhet för sina pengar som är värd nästan det dubbla bidraget.

Vi är ett av de mest besökta resmålen i kommunen. Vi är en arena för kultur och upplevelser. Och vi vill utveckla vår verksamhet – inte avveckla den. Vår förhoppning är att Norrtälje kommun – en av stiftelsebildarna – uppskattar vår verksamhet och att vi kan finna hållbara former för finansiering.

Mats Törnquist, ordförande Stiftelsen Pythagoras

Erika Grann, chef Pythagoras industrimuseum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel