Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var all negativ publicitet värd 400 000 kronor?

Annons

Varför nekades Pythagoras de begärda extra medlen på 400 000 kronor? Varför gavs inte löfte om kommande tilldelning för att rädda verksamheten vid kulturdemonstrationen 20 juni? Varför har inte ansvariga politiker i kommunen gripit in och ”räddat” situationen?

Anmäl text- och faktafel

Hade besked givits i tid hade en uppslitande process undvikits. Nu har anställda som arbetat på museet i många, många år blivit uppsagda. Beloppets storlek, 400 000 kronor, kan inte ensamt vara skälet. En politisk vilja måste saknas i kommunen. De ansvariga hade kunnat se till att frågan hade lösts, den är ju – sett till kommunen som helhet – en liten detalj. Det totala regelverket kan inte ha stått i vägen?

Nu har situationen medfört ”badwill” för kommunen och särskilt för våra ansvariga politiker. Det dåliga ryktet har spritt sig inte bara lokalt utan också i länet, i övriga landet och i utlandet. Det kommer att bli svårt att reparera. För 400 000 kronor?

Jag funderar ofta på frågan: varför?

Är det för att vi har en hög kommunalskatt i vår kommun? Nej, vi ligger ungefär en krona under rikssnittet.

Är det för att vi sätter av en större del av våra kommunala medel till kultur? Nej, vi sätter av mindre medel till kultur än rikssnittet.

Är det för att penningpåsen för kultur har minskat från förra året? Nej, i år det finns mer medel att fördela, även om kulturbudgeten har, per person räknat, minskat i kommunen under flera år.

Är orsaken skapandet av paraplyorganisationen för kommunens museer? Nej, det faller på sin egen orimlighet! Man kan inte stödja en verksamhet genom att lägga ner den.

Vissa påstår att vi borde hålla mun. Är vi tysta kommer säkert några 100 000-tals kronor till Pythagoras räddning.

Jag vägrar att tro det. Jag hoppas vid högre makter att våra politiker är rationella, förnuftiga, har ett öppet sinne och kan ta sakargument. Pythagoras är ju en resurs utan jämförelse, inte bara i kommunen utan i hela Sverige.

Pythagoras är inte heller bara en resurs. Pythagoras bidrar också till ökade resurser för kommunen så länge museet finns kvar. Att så är fallet har inte minst framgått av alla insändare och debattartiklar och det stöd som givits i namninsamlingar. Inte minst det sista visar vilket brett stöd som finns för Pythagoras inte bara i Sverige utan också utomlands.

Att Bengt Ericsson och Anders Olander tog emot oss vid kulturdemonstrationen kan tyda på att det finns en vilja även om några konkreta resultat ännu inte har setts.

Att lägga Pythagoras under kulturbudgeten kan också diskuteras, verksamheten är ju mycket bredare än så. Naturligtvis inser jag att verksamheten måste finnas med i någons budget, men verksamheten måste hanteras på ett sådant sätt att inte andra kulturinsatser blir lidande.

Kjell Gustafsson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel