Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väntan över – dags för NSK att arrangera DM

Förberedelserna har pågått länge och i helgen är det äntligen dags. På lördag och söndag arrangerar Norrtälje Simklubb DM för första gången.– Det ska bli väldigt spännande, säger tävlingsgeneralen Marie Westholm.

Förra året öppnade nybyggda Norrtälje badhus på Södra bergen och i samband med det flyttade Norrtälje Simklubb in i sin nya hemmaarena. Med tanke på de nya förutsättningarna ansökte klubben om att få arrangera 2015 års distriktsmästerskap för seniorer och juniorer, och Stockholms Simförbund sade ja.

– Förbundet tyckte det var intressant med DM i en helt ny anläggning och sedan vi fick ett ja har vi jobbat hårt med att bygga upp en organisation för att klara att genomföra distriktsmästerskapet, säger Marie Westholm.

Helgens DM består av fyra pass, två på lördagen och lika många dagen efter. Varje pass kräver 25 funktionärer.

– Och de måste var utbildade, det har vi också jobbat hårt med. Vi har ingen egen utbildare i klubben utan har behövt ta hit folk för att våra funktionärer ska få rätt utbildning.

Ett 40-tal funktionärer kommer jobba med själva tävlingarna och de flesta är från NSK.

– Vi har ”egna” på de flesta positionerna, men vi har även lånat in några. Det är ju en tvådagarstävling och alla kan inte vara med båda dagarna. Dessutom krävs det ju ytterligare funktionärer till kringfunktioner som mat och städning, säger Westholm.

Tycker du att ni i klubben har läget under kontroll?– Vi har koll på det mesta men jag är nervös ändå. Det är mycket som ska fungera men jag tror det kommer att gå bra. Helgen blir ju ett litet test för oss och det ska bli kul att få visa upp vår fina simhall för distriktet. Jag räknar med bra tävlingar, Stockholms distrikt är ju det bästa i Sverige.

1 052 individuella starter och 179 lagstarter sker under helgen. Det stora dragplåstret är världsstjärnan Sarah Sjöström, Södertörns SS, men även två hemmahopp finns i startlistorna. 19-årige senioren Tobias Westholm simmar 50 meter fjäril och rygg.

– Jag har försökt att toppa mig inför DM, ryggsimmet har jag dock inte tränat lika mycket på som fjärilsimmet. Jag kommer inte vara med på pallen men jag hoppas att jag kan slå personligt rekord, i alla fall på 50 fjäril, säger Tobias Westholm som har 27,80 som rekordnotering.

Det andra hemmahoppet är 16-åriga junioren Alva Westling som under söndagen ställer upp på 50 meter ryggsim.

– Det känns bra så här på förhand, jag håller på att ladda mentalt. Siktet är inställt på ett nytt personligt rekord, jag har länge känt att jag kan simma snabbare än mitt rekord 33.93 så jag hoppas verkligen att jag slår det, säger Westling.

Hur blir det att tävla på hemmaplan?– Speciellt och roligt. Det blir ett stort stöd från klubben och många kompisar kommer vara på plats.

Distriktsmästerskapet

Helgens DM är för juniorer och seniorer, och sker i 25-metersbassäng. Mästerskapet är uppdelat på fyra olika pass:

Pass 1: 9.30 på lördagen.

Pass 2: 15.00 på lördagen.

Pass 3: 9.30 på söndagen.

Pass 4: 15.00 på söndagen.

Mästerskapet genomförs med direktfinaler i alla grenar. Lagkappsgrenar är uppdelade i juniorer och seniorer. Placering 1-3 i varje klass erhåller medalj. Se grenordningen på Norrtälje Simklubbs hemsida: norrtaljesim.se.