Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstersväng med Juholt?

Håkan Juholt. Det blev i går den socialdemokratiska valberedningens förslag till ny partiordförande efter Mona Sahlin. Inte Mikael Damberg. Inte Veronica Palm. Inte Sven-Erik Österberg. Inte Thomas Östros. Inte heller Thomas Bodström, Stefan Löfvén, Leif Pagrotsky, Anders Sundström, Ulrica Messing, Pär Nuder, Tomas Eneroth eller någon annan av dem som tidigare förekommit i spekulationerna. Utan Håkan Juholt.

Håkan Juholt är en typisk kompromisskandidat. Hans namn dök upp när andra kandidater tackade nej eller blockerades av någon av partiets olika falanger. Och eftersom han är tionde-elfte reserv till partiledarposten så blir hans ställning svag, åtminstone det första året. Därefter blir det hans förmåga att lyfta partiets opinionssiffror, som avgör om hans stöd ökar eller minskar.

Samtidigt har Håkan Juholt en stor fördel framför flera av de andra kandidater som figurerat: han har ingen förlorarstämpel. Han har inte varit med i partiledningen de senaste valen och är därför inte förknippad med dessa valförluster. Han har inte heller de lik i lasten som var en viktig orsak till att Mona Sahlin misslyckades som partiledare. Han är, trots många år i politiken, ett ganska fräscht namn, som många väljare kan tänkas vara nyfikna på. Håkan Juholt är också, vilket han visade i gårdagens tv-sända presskonferens, en skicklig agitator, som blir en värdig motståndare till alliansens partiledare i kommande riksdagsdebatter.

Hans retorik är dock mycket traditionellt socialdemokratisk, och han sägs ligga något till vänster inom partiet. Samma gäller Carin Jämtin, som valberedningen i går föreslog till ny partisekreterare. Om dessa två får bestämma kommer därför Socialdemokraterna nu att göra en politisk vänstersväng, liten men tydlig.

Detta lockar knappast tillbaka alla de väljare i det politiska mittfältet som röstat på alliansen de två senaste valen. Det inser många socialdemokrater, inte minst här i Stockholms län. De vill inte att partiet skall dra åt vänster, eftersom det skulle göra att partiet tappade ännu fler väljare i denna region. De har också svårt att se hur Carin Jämtin skall kunna locka fler väljare här när hon misslyckades så kapitalt i Stockholm. Frågan är därför om leden nu sluts kring Håkan Juholt, eller om alla de kongressombud som är rädda för en vänstervridning och en ny valförlust kan enas om en motkandidat på kongressen.

Intressant blir också att se vilken politisk riktning som besluten på den kommande kongressen får. Om de speglar att vänsterfalangen inom partiet just nu är starkast, vilket förslaget om att välja Håkan Juholt och Carin Jämtin tyder på, så lär partiets opinionsmässiga kräftgång fortsätta och det blir svårt att se Socialdemokraterna som något stort hot mot en alliansregering.