Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill granska vinsterna

Annons

Roger Svensson och Sirpa Rissanen, grundare av Lugn och Ro AB, kastar sig ut i debatten kring privata vårdgivare och anklagar alla som kritiskt vill granska denna, för Sverige, ganska nya modell för att vara populister som bidrar till att få de anställda inom den privata sektorn att bli stressade och känna sig degraderade.

Det är en tråkig missuppfattning eftersom det inte på något vis är de anställda som kritiseras utan uttagen av vinster ur välfärdssektorn.

I Vänsterpartiet anser vi att välfärden i Sverige behöver byggas ut och det kostar pengar. En del av de pengarna skulle kunna tas från de pengar som genereras ut ur våra skattepengar då de omsätts i de privata företagen.

Ett förbud mot vinstuttag ur välfärdssektorn gör inte att möjligheten att välja (för de som nu kan det i dag) försvinner, det bidrar möjligen till att risken att välja ”fel” minskar då lycksökare ej göra sig besvär.

Det bidrar också till att verksamheter kan styras till de platser där behoven är störst.

Med seriösa arbetsgivare på marknaden förbättras arbetsmiljön för de kvinnor Svensson och Rissanen oroar sig för, då de kommer att omfattas av kollektivavtal, anställas på fasta heltidstjänster samt ingå i ett arbetslag med tillräcklig bemanning för arbetsuppgifterna. Löneutveckling och arbetsvillkor har generellt sett blivit sämre i och med de privata företagens intåg i välfärdssektorn.

Det finns en övertro på att det skapas många nya små företag, drivna av kvinnor i och med att välfärden privatiseras.

De företag som går bra köps ganska snart upp av internationella storföretag som skapar oligopol på vårdmarknaden.

Svensson och Rissanen, precis som många borgerliga företrädare, beskriver hur kvinnor tidigare bara haft kommunen att gå till för att få jobb. Ofta hör vi hur kvinnor länge varit fastlåsta i den offentliga sektorn och inte kunnat frigöra sig och utvecklas.

Vi glömmer då att den utbyggnaden av den offentliga sektorn i allra högsta grad bidragit till att kvinnor kunnat frigöra sig och skaffa en egen försörjning.

Kommuner och landsting har kanske inte varit den bästa platsen för utveckling av verksamheten, men det har varit trygga arbetsgivare där du som anställd kunnat lita på att få din lön utbetald, rätt antal dagar semester och regelbundna pensionsavsättningar.

Den offentliga vården och omsorgen har kritiskt granskats och privata vårdgivare har bidragit med många innovationer och idéer.

Det finns ingen anledning att svartmåla någon av verksamheterna, och definitivt inte medarbetarna, som sådana.

Det är systemet, där ekonomiska vinster för företagarna ska vara incitamentet till att verksamheten bedrivs, som ska kritiseras och granskas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel