Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet styrs av kvinnor

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kvinnorna regerar i Vänsterpartiet i Norrtälje. Bara två män får plats bland de tio första namnen på partiets lista inför kommunvalet i höst.

Annons

Många partier kämpar för att få ihop jämställda valsedlar. Inför valet i Norrtälje är det bara Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet som har en övervikt av kvinnor.

Socialdemokraterna och Folkpartiet når en helt jämn fördelning medan övriga partier har manlig slagsida.

Inom V är problemet det omvända. Catarina Wahlgren toppar listan och följs av ytterligare sju kvinnor på tio-i-topp. Totalt innehåller valsedeln tolv kvinnor och sex män.

– Vi har något fler män bland medlemmarna men fler kvinnor är politiskt aktiva. Då ska de synas på valsedeln, säger Wahlgren.

Partiets generella mål är minst 50 procent kvinnor på kommunlistorna och helst en kvinna på första plats.

– Ett mindre parti får kanske bara ett mandat i många kommuner. Om listorna toppas av män blir det stor manlig dominans, säger CatarinaWahlgren.

Hon tycker att en jämn könsfördelning är att föredra eftersom mäns och kvinnors perspektiv ofta är olika.

Partilistorna, och i förlängningen fullmäktige, ska även innehålla en mix av åldrar, bostadsorter, yrken och etniska bakgrunder, enligt Catarina Wahlgren.

– Politiken ska ju spegla samhället och representera medborgarna.

Trots att majoriteten av de etablerade partierna eftersträvar jämställdhet har det inte blivit enklare för kvinnor att kombinera jobb och familj med politik, tycker Wahlgren som stått med på V:s valsedlar sedan 1994.

Under mandatperioden 2002-2006 fanns barnvakter på fullmäktige i Norrtälje, något som försvunnit, påpekar hon. Ett annat problem är att kommunstyrelsens sammanträden börjar klockan 18, ungefär samtidigt som förskolorna stänger.

Debatterna och det parlamentariska arbetet domineras också ofta av män, enligt Catarina Wahlgren.

– Det är mest män som går upp i talarstolarna även om situationen håller på att ändras i Norrtälje. Många partier har kvinnliga gruppledare nu.

Att V leds av så många kvinnor tror hon beror på att partiet just nu driver en politik som är bra för kvinnor. Som exempel nämner hon rätten till heltid och kraven på delad föräldraförsäkring och utbyggd kollektivtrafik.

Hur kommer kvinnodominansen inom V i Norrtälje att märkas?

– Vi vill ta debatt om behoven av kvinnofridssamordnare och fler bostäder för utsatta kvinnor. Andra viktiga krav är högre kvalitet inom barnomsorgen och en satsning på Tiohundra. Där jobbar främst kvinnor och bra vård är viktigt eftersom kvinnor oftare får ta hand om sina sjuka föräldrar, säger Catarina Wahlgren.

Jämställt i fullmäktige

I dag består Norrtäljes kommunfullmäktige av 31 män och 30 kvinnor.

Könsfördelningen på valsedlarna för de partier som ställer upp i kommunvalet i höst ser ut så här:

S: 30 män-30 kvinnor

C: 18 män-12 kvinnor

MP: 15 män-16 kvinnor

M: 25 män-21 kvinnor

V: 6 män-12 kvinnor

SD: 6 män-4 kvinnor

FP: 11 män-11 kvinnor

KD: 9 män-3 kvinnor

ROOP: 13 män-7 kvinnor

Landsbygdspartiet oberoende: 4 män-1 kvinna

Svenskarnas parti: 1 man.

S och FP varvar kvinnor och män rätt igenom på sina listor. MP och ROOP har varannan damernas fram till plats 12 på listorna.

Sex av nio partier har en kvinna i topp: S, C, MP, V, KD, FP.

Andelen kvinnor i politiken har ökat sedan 1930-talet men så sent som 1970 hade riksdagen och fullmäktigeförsamlingarna bara 14 procent kvinnor. 1994 innebar ett trendbrott, då valdes fler kvinnor än män in i fullmäktigeförsamlingarna.

Gångna mandatperioden i riksdagen har 45 procent av stolarna innehafts av kvinnor, en tillbakagång med 2,3 procent sedan 2006. SD:s inträde var en förklaring, tre av partiets 20 ledamöter var kvinnor.