Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänskapliga band möts i konsten på Galleri Gillet

Under en kurs i krokimålning på 1970-talet fann de varandra. Nu ställer de tre vännerna Kristina Jansson, Mari Melin och Lisvor Mattson ut tillsammans på Galleri Gillet.

Norrtälje. I lördags invigdes de tre vännernas utställning i Roslagens konstnärsgilles lokaler i centrala Norrtälje med en vernissage.

I utställningen har Kristina Jansson, Mari Melin och Lisvor Mattson blandat nyare verk med målningar som har en längre historia. De tre vännernas egen historia sträcker sig tillbaka till 1970-talet då de möttes på en kurs i krokimålning, något som de fortsatt att göra tillsammans fram till i dag.

Kroki är en skissartad bild av en levande modell och för Kristina Jansson som gärna målar ögonblicksbilder med djur som modeller har det varit en viktig teknik att ha med sig i målarlådan.

Vad är det som är speciellt med just kroki?

– Det undrar jag också. Jag tycker bara att det är roligt, säger Kristina Jansson.

– Man tränar ju upp sig. När man sedan ska rita av något så går det av bara farten. Det är det som är så härligt. Det är som att träna på att springa, man övar och så går det lite lättare, säger Lisvor Mattson.

Att teckna kroki innebär att rörelser och ställningar snabbt ska fångas i en bild, vilket kan bli ett dramatiskt inslag i skapandet.

– Man vet inte om man lyckas. Ofta gör man inte det men det är det som är spännande, säger Kristina Jansson.

Alla tre är bosatta i Roslagens norra delar och Lisvor Mattson kommer ihåg när hon såg en av Kristina Janssons målningar för första gången. Hon hade precis flyttat till Öregrund i början av 70-talet när Kristina ställde ut sina målningar i ett torp i samband med en spelmansstämma.

– Då tänkte jag att så där skulle jag vilja kunna måla. Det ser ut som att det går så lätt men samtidigt är det mitt i prick, säger Lisvor Mattson.

Trots att deras tekniker, materialval och motiv skiljer sig åt finns det något som bilder samman deras konst. Möjligtvis kan det vara att de har samma grund i krokimålningen eller så kanske det beror på att de till stor del skapar under årets mörkare månader.

– Jag gillar hösten och vintern när man kan göra allt i lugn och ro även om man kan sakna ljuset, säger Mari Melin.

–Ja, man kan koncentrera sig under en längre tid, instämmer Kristina Jansson.

De visar upp sin konst i en utställning som kommer att pågå till onsdagen den 12 augusti.