Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanligt med hot och våld i fängelset

Mellan 2012 och 2013 anmäldes 37 fall av hot och våld på Norrtäljeanstalten, enligt en granskning av våld på svenska anstalter som Dagens Nyheter har gjort.

Flest hot- och våldsbrott anmäldes på anstalterna Kumla (77 anmälningar), Hall (52 anmälningar) och Salberga (47 anmälningar).

– Vi har som policy att polisanmäla alla hot- och våldssituationer som uppstår, även om 99 procent av fallen inte föranleder någon åtgärd, säger Anders Ekström, pressansvarig och ställföreträdande chef för Norrtäljeanstalten.

De flesta anmälningarna gäller hot om våld men brotten är svårutredda då internerna sällan vill vittna om vad som har hänt och sagts.

– I anstaltsmiljö finns olika grupperingar som inte vill varandra väl och där anmäls en del händelser. Vi har också intagna med olika typer av personlighetsstörning som har nära till aggressioner, men de flesta hoten är inte mer än en impulshandling, säger Anders Ekström.