Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandaler välte gravstenar på kyrkogård

Personal upptäckte skadegörelsen på kyrkogården.

Någon gång mellan gudstjänsten i lördags och tisdags morse vältes ett tiotal gravstenar på Lohärads kyrkogård.

– Vi tror att det skedde under natten mellan måndagen och tisdagen, för annars borde någon ha hunnit se det tidigare, säger Martin Johansson, kyrkogårdschef i Söderbykarls pastorat.

Enligt Martin Johansson blev fyra av gravstenarna skadade. En av de gravstenar som gick sönder är ganska ny, de övriga äldre. Kyrkan har placerat de välta gravstenarna på lastpallar i väntan på att de kan resas upp igen i vår.

– Vi har skrivit brev till de drabbade gravrättsinnehavarna och berättat vad som har hänt.

I samband med att personal upptäckte de välta gravstenarna upptäcktes även ett krossat fönster på kyrkans västra sida.

– Det var bara ytterfönstret som var sönder och det har vi lagat.

Har det hänt något liknande tidigare?

– Nej, inte med gravstenar. Det var en incident för något år sedan då någon hade kastat ägg på kyrkan, men det har nog inget med det här att göra, säger Martin Johansson.

Händelsen är polisanmäld och polisen var på brottsplatsen i onsdags, men ingen utredare har ännu börjat arbeta med fallet. Brottsrubriceringen för att olovligen välta eller göra åverkan på gravstenar är brott mot griftefriden.