Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valplattformen avslöjar vad V egentligen vill

Vänsterpartiet har haft hyfsat bra opinionssiffror den senaste tiden. Detta beror säkerligen på att partiet varit så konsekvent i sitt avståndstagande mot ”vinst i välfärden”. Partiet har här haft en tydlig linje, som man drivit mycket hårt.

Annons

Enligt den Sifo-mätning som publicerades i förra veckan har partiet också svenska folket med sig i den här frågan. Enligt mätningen är det 58 procent av svenskarna som tycker att det är ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.

Det är inte svårt att förstå att så många är emot ”vinst i välfärden”. Det har funnits många skandalrubriker de senaste åren om privata välfärdsföretag, som skattat i skatteparadis, gått i konkurs, låtit förskolebarn fått vatten och knäckebröd till frukost med mera.

Med sådana rubriker är det lätta att tro att ett vinstförbud är det enda rätta. Att det samtidigt finns mängder av privata välfärdsföretag där vården, omsorgen och utbildningen är av mycket hög kvalitet, där alla är nöjda och där man samtidigt går med vinst vet ju väljarna inte om. Artiklar om verksamhet som fungerar vill ju ingen läsa.

Det här gör att opinionen är vilseledd. Samtidigt är alla skandalskriverier ett tydligt tecken på att något har blivit fel. Det är till exempel fel att en skola skall kunna gå i konkurs – det visar att myndigheternas kontroll av skolföretags ekonomi är för dålig. De här bristerna i myndigheternas kontroll håller nu på att rättas till. Det gör att skandalerna blir mycket färre i framtiden. Och då lär opinionsstödet för att förbjuda vinster i välfärdsföretag komma att minska.

Att Vänsterpartiet i dag har stort stöd för sin linje när det gäller ”vinstförbud i välfärden” är dock klart. Men frågan är hur många väljare som vet vilken övrig politik partiet har när det gäller välfärden?

I går presenterade Vänsterpartiet sin valplattform för årets val. Där fanns med partiets krav på att välfärdsföretag skall förbjudas att plocka ut vinster.

Men där fanns också med ett förslag om att grundlagsskydda alla försäljningar av ”gemensam egendom”, det vill säga saker ägda av kommun, landsting eller stat. Om en sådan försäljning skall få ske måste den stödjas av tre femtedelar i den beslutande församlingen, eller så måste två beslut tas, med ett val mellan besluten.

Det här visar att det egentligen inte är vinsten som är det viktiga för Vänsterpartiet, utan ägandet. Vänsterpartiet vill inte ha några försäljningar alls av offentlig verksamhet, oavsett om köparen är ett riskkapitalbolag eller ett föräldrakooperativ.

Det här är helt naturligt, eftersom Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti, och därför har en negativ syn på privat ägande. Men det är en linje som partiledare Jonas Sjöstedt sällan för fram, och som därför få väljare vet om. Och frågan är om partiets opinionssiffror fortfarande blir så höga när väljarna får veta detta.