Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valkompassen hjälper dig välja rätt

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Snart är det dags igen och i år kan det bli knepigare än någonsin. Vilket parti ska man välja? För dig som tvekar är Valkompassen ett bra hjälpmedel för att koppla dina hjärtefrågor till rätt parti.

För många svenskar är det inget problem alls. Väl inlästa på den politiska debatten, en grundmurad övertygelse som aldrig kan ändras eller kanske trycket från de närmaste. Skälen till att en del vet hur de ska rösta kan vara många.

Sedan har vi alla andra, de osäkra. De som är besvikna på partiet de röstade på förra gången eller som med förvåning de senaste åren sett hur ett partis hjärtefrågor tagits över av ett annat.

Valkompassen är till för dig som känner igen dig i beskrivningarna ovan. Men också för dig som vill kontrollera att du och ditt parti fortfarande har samma färdriktning. En del överraskningar utlovas.

I korthet består Valkompassen av ett antal frågor som du ska besvara, givetvis helt anonymt. Det handlar om frågor inom en rad områden och baserat på dina svar talar Valkompassen om vilket parti som bäst överensstämmer med dina åsikter.

Valkompassen har utformats av tre av landets främsta politiska experter: författaren Christer Isaksson och statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller.

– Du måste hitta de politiska frågor som blir gångbara i valet och det måste vara frågor som särskiljer partierna – och det har inte alltid varit så lätt. Sedan har vi varit tvungna att balansera frågorna så att samtliga åtta partier får med några av sina favoriter, berättar Christer Isaksson.

Arbetet har pågått sedan i höstas. Först med genomgång av partiernas tryckta material och sedan har flera företrädare för samtliga partier intervjuats. Allt för att säkra att det verkligen rör sig om en kärnfråga för partiet och inte något som förs fram av en minoritet eller ett särintresse.

Men även om Valkompassen nu lanseras så är inte arbetet avslutat. Mycket kan hända under valrörelsen och frågor kan komma att bytas ut. Christer Isaksson håller just nu ett öga på en särskild fråga.

– Det är fastighetsskatten. Det pågår flera kampanjer för att få upp den frågan på dagordningen. Det kan till exempel bli en stor fråga i Almedalen. Miljöfrågor kan också bli stora i valrörelsens slutskede.

Hur vet jag att Valkompassen är objektiv och att jag inte manipuleras?

– Framför allt genom att vi behandlar alla partier lika. Det är också viktigt med språket och att det inte förekommer några argument, påpekar Christer Isaksson.

– Vi trycker också på att Valkompassen inte talar om hur du ska rösta. Det är bara en vägledning så att du kan leta vidare. Det handlar om viktiga saker men det är också information och underhållning.

Gör valkompassen här!

Valkompassen

-Valkompassen består av 25 påståenden om sakfrågor, där du tar ställning på en fyrgradig skala; instämmer helt, instämmer delvis, delvis emot respektive helt emot.

-Du kan även välja att ha ingen åsikt – det är möjligt på maximalt tre frågor.

-När du tagit ställning till 25 sakfrågor får du ett resultat som visar vilket av de åtta riksdagspartierna som står dig närmast åsiktsmässigt.

-Efter de 25 sakfrågorna kan du välja att ta ställning till ytterligare två, subjektiva delar. Dessa subjektiva parametrar påverkar därefter ditt tidigare resultat.

-Valkompassen är framtagen av TT tillsammans med journalisten Christer Isaksson samt statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller. De har granskat partiprogrammen och intervjuat partiföreträdare.