Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkänd socialdemokrat fyller 60 år

Inte många i kommunen har skakat hand med Vladimir Putin. Men det har Håkan Jonsson, före detta socialdemokratiskt kommunalråd och oppositionsråd. Den 4 april fyller han 60 år.

Själv vill han spela ner betydelsen av att ha träffat Vladimir Putin.

– Det här var runt 1995, när Putin tjänstgjorde i Leningrad. Han var på OK Motorhotell i Norrtälje och pratade på en konferens om östsamarbete, säger Håkan Jonsson. Men Putin är ju en helt annan person i dag, en maktfaktor.

För många är nu Håkan Jonsson känd som ”speedwaykungen Andreas Jonssons pappa”. Men det fanns en tid när Andreas presenterades som ”Håkan Jonssons son”.

Håkan Jonsson säger själv att han föddes in i arbetarrörelsen. Hans far Georg Jonsson var handlare, och hade varit konsumföreståndare i Gislaved. Från 1950 drev han Hallsta Livsmedel i Hallstavik. Modern Gunhild Jonsson jobbade också i affären. Redan i unga år fick Håkan Jonsson, yngst i en syskonskara om fyra, plocka upp i hyllor och hämta varor.

Hans far var socialdemokrat, vilket kanske inte är det första man gissar på hos en som äger butik.

– Pappa hade en filosofi att alla skulle ha det bra, kommenterar Håkan Jonsson. Det är svårt att driva butik om folk inte har råd att handla. Och pappa har alltid hejat på mig inom politiken.

Efter skolan arbetade Håkan Jonsson på pappersbruket. Omkring 1974 gick han med i SSU, socialdemokratiska ungdomsförbundet. När den socialdemokratiske ledaren Karl Engman i Hallstavik plötsligt avled 1978, tillfrågades Håkan, om han ville bli Hallstaviks socialdemokratiske företrädare i Norrtälje kommun.

– Efter moget övervägande tog jag på mig det, 24 år gammal, säger han.

I början av år 1990 tillträdde Håkan Jonsson som kommunalråd, efter socialdemokraternas seger 1989. I sammanlagt 16 år satt han som antingen kommunalråd eller oppositionsråd. Bland förändringar under hans tid i politiken nämner han exempelvis invigningen av nya sjukhuset 1999 och invigningen av Trästabron 1998.

– Motorvägen till Norrtälje lyckades jag prata hem, som en del av Dennispaketet, säger han. Lustigt nog var Norrtäljes motorväg det enda som förverkligades i Dennispaketet!

– Kommunhuset är jag också pappa till, fortsätter Håkan Jonsson. Och jag var pappa till att det kommunala bolaget Norrtälje Energi bildades.

Som pensionär har han en del uppdrag kvar. Men mycket av tiden går åt att följa med sonen Andreas på speedwaytävlingar.

– Jag åker nog med på 10-15 tävlingar per år, säger han. Roligaste speedwayupplevelsen för mig var 2007 när Andreas vann det hundrade Grand Prix i tyska Gelsenkirchen.

Håkan Jonsson

Aktuell: Fyller 60 år i morgon den 4 april

Födelseort: Hallstavik

Bostadsort: Hallstavik

Yrke: Pensionerat kommunalråd (S). Har med brodern Hans drivit Hasses Hyr Och Maskin

Uppdrag: Sitter till i höst i landstingsfullmäktige, i landstingets miljö- och skärgårdsberedning, i sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje och i styrelsen för Norrtälje Energi. Ledare för turistprojektet Vilda Östern i Hallstavik. Hjälper Rospiggarna

Tidigare uppdrag: Har bland annat varit vice ordförande i Pappers 68 i Hallstavik, suttit i Pappers förbundsråd

Familj: Sambo, sonen Andreas Jonsson, två barnbarn