Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna nöjer sig inte med ett så luddigt svar

När Ulrika Falk, Socialdemokraternas gruppledare i Norrtälje kommun, nyligen presenterade partiets budgetförslag, så såg hon ett samarbete med Centerpartiet och Folkpartiet som en möjlighet för Norrtälje kommun i framtiden.

Det verkar nu som om det här utspelet inte bara var en del i partiets kommunala strategi, utan sanktionerat på riksplanet. I fredags gick nämligen Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där de siktade på att de vid en valseger skulle bilda en socialdemokratisk regering, men var beredda att samarbeta över blockgränsen, i första hand med Folkpartiet och Centerpartiet. Sverigedemokraterna var det enda partiet de uteslöt samarbete med.

Vid närmare granskning är dock skillnaderna mellan de båda utspelen mycket stora. Ulrika Falk har insett att en rödgrön majoritet i kommunen efter valet är näst intill ouppnåelig. Enda chansen för hennes parti att få makten är därför att splittra det borgerliga fyrpartisamarbetet.

Detta gäller inte för Socialdemokraterna på riksplanet – där har de rödgröna partierna just nu en klar övervikt i opinionen. Samma gällde dock inför förra valet, men då tappade de rödgröna kraftigt under valrörelsen. Stefan Löfven och Carin Jämtin har dragit slutsatsen att detta berodde på att många mittenväljare var rädda för en regering där det fanns ministrar från Vänsterpartiet. Därför ger de nu ett mycket luddigt besked i regeringsfrågan, och säger sig vilja samarbeta med alla, utom med Sverigedemokraterna.

Man bör dock notera att Stefan Löfven och Carin Jämtin i sin artikel inte säger att de är beredda att ”regera” över blockgränsen, som det står i den rubrik Dagens Nyheter satt på artikeln, utan enbart att de är beredda att ”samarbeta”. Skillnaden är helt avgörande. Stefan Löfven och Carin Jämtin öppnar inte för en blocköverskridande regering, utan vill ha en socialdemokratisk regering, möjligen tillsammans med Miljöpartiet. Därefter skall denna regering söka stöd från olika partier i olika frågor.

Det nya i fredagens besked från Stefan Löfven och Carin Jämtin är därför inte att man öppnar för regering över blockgränsen, utan att man hellre samarbetar med Miljöpartiet än med Vänsterpartiet.

Syftet med detta är att inte skrämma bort mittenväljarna. Det är dock svårt att tro att väljarna nöjer sig med så luddiga besked i valrörelsen, inte minst eftersom allianspartierna kommer att vara mycket tydliga med sitt alternativ: fortsatt alliansregering.

För Ulrika Falk i är det inte mittenväljarna som är problemet, utan hur hon skall kunna spräcka det borgerliga samarbetet. Det blir svårt, men det kan gå. Folkpartiets och Centerpartiets missnöje med hur det borgerliga samarbetet i Norrtälje kommun fungerar verkar vara större än partiernas missnöje med samarbetet i alliansregeringen.