Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna bör inte ta några risker

Sedan valet 2006 har vi samtidigt haft moderatledd ledning av Sverige, Stockholms läns landsting och Norrtälje kommun. Detta har varit bra för Norrtälje kommun och dess invånare.

Annons

Regeringens reformer har i flera fall passat Norrtälje kommun mycket väl. Låt mig här nämna några av dem som haft störst betydelse.

Omvandlingen av den statliga fastighetsskatten till en kommunal fastighetsavgift innebar en stor lättnad för många småhusägare i Norrtälje kommun, framförallt i skärgården som tidigare fått uppleva hur fastighetsskatten steg mycket snabbare än inkomsterna. För Norrtälje kommun har Alliansens reform bidragit till rejält ökade resurser tack vare framförallt de många fritidsfastigheterna som finns i kommunen och vars ägare med systemet med kommunal fastighetsavgift är med och finansierar kommunens verksamheter. Nästa år beräknar Sveriges kommuner och landsting (SKL) att den kommunala fastighetsavgiften kommer inbringa 146 miljoner kronor till Norrtälje kommun vilket motsvarar en höjning av kommunalskatten med hela 146 öre.

Sedan 2006 har de moderatledda kommun- och landstingsfullmäktige sänkt den totala kommunalskatten för medborgarna i Norrtälje kommun från 32,69 till 31,82, det vill säga en sänkning på hela 87 öre. Dessa skattesänkningar har genomförts samtidigt som välfärdsverksamheterna i Norrtälje kommun har fått reala höjningar av sina anslag. Detta har varit möjligt genom att skattebetalarna i Norrtälje kommun har varit ovanligt arbetsamma och höjt sin beskattningsbara inkomst från 139 781 kronor per invånare 2006 till 170 107 kronor per invånare 2012.

En annan alliansreform på riksplanet som varit särskilt gynnsam för Norrtälje är Rut- och Rot-avdragen som har gett en extra dragkraft åt hantverks- och tjänsteföretagen som är så viktiga i Norrtälje kommun. Ovanpå detta har den sänkta restaurangmomsen varit bra för Norrtälje kommun med alla dess restauranger. Reformerna har dessutom fått genomslag på arbetsmarknaden och Norrtälje kommun har i dag lägre arbetslöshet såväl totalt som för ungdomar än motsvarande siffror för riket som helhet.

Med moderatledd regering, landstingsstyrelse och kommunstyrelse kan medborgarna i Norrtälje kommun se tillbaka på en ekonomiskt framgångsrik period 2006-2014. Det finns således all anledning för väljarna att vara försiktiga och inte ta några risker i något av de tre valen 14 september utan rösta för en fortsatt moderatledd styrning av såväl riket som kommunen och landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel