Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfylld weekend i Wien

Det kejserliga Wien var under århundraden en av Europas allra
mäktigaste huvudstäder. Så är det inte längre, men kombinationen av
minnen från fornstora dagar och moderna satsningar på allt från
konst till nattliv gör stan till ett perfekt weekendresmål.

Annons

Vi börjar i Hofburg - hem för en lång rad kejsare från 1500-talet till kejsardömets fall 1918. Ett sammelsurium av praktbyggnader som kan få en besökare att känna sig liten. Men om man plockar russinen ur kakan känns det genast bättre: Som en konsert med Wiener Sängerknabens skönsjungande gossar i Hofburgkapelle eller den världsberömda Spanska ridskolans dagliga träningar och (snabbt fullbokade) uppvisningar. Ridskolan är så elegant att man kan tro att de vita lipizzanerhästarna snarare bor på hotell än i ett stall.

Lyxigt museum

En tredje höjdare är det nyinrättade Kunstkammer där gräddan av Kunsthistorisches museums enorma samling kejserliga lyxföremål finns. Alla dessa utsökta ädelstenssmycken, glittrande guld, elfenbensskulpturer och marmordito fyller 20 salar och publiktrycket efter öppningen i våras är så stort att man på biljetterna tvingas ha en exakt inträdestid.

Museet har dessutom bland sina många tavlor världens finaste samling Bruegeltavlor - klassiska renässansverk där motiven ofta känns igen från böcker och teve. Något helt annat väntar på museets stora Lucian Freud-retrospektiv i höst - modernt måleri föreställande smått groteska människor.

Modern konst

Korsar man sedan en av ringvägarna står man på Museumsquartier - där de två främsta attraktionerna är Leopold Museum med sin suveräna samling av bland annat Egon Schiele och Mumok, med riktigt modern konst. Längs det avlånga torget mellan museerna finns flera bra barer och matställen och på torgets flyttbara plastbänkar samlas de unga med ölkassar i handen kvällstid utan att det för den skull blir stökigt.

Intellektuella stammisar

Nej, nu krävs det en fika. Wiens Kaffeehaus är en tradition med över 300 år på nacken. Då som nu ställer eleganta servitriser gärna fram en "kleiner Schwarzer" på en silverglänsande bricka med sockerskål, vattenglas och silversked. Grundidén har alltid varit att man för priset av en kaffe får stanna så länge man vill - perfekt för de många snacksaliga intellektuella som varit stammisar. Central, Demel, Hawelka, Sperl och Sacher är fem kaféklassiker.

Genuina genvägar

Men klassiker betyder också många turister. Ett långt mer genuint Wien för den som vill få mer lokalkänsla finns dock nästgårds till turiststråken.

- Vi slinker in här på Trzesniewski för några av deras brötchen med gurka, ägg och sill och deras öl i pyttesmå minisejdlar. Från den avvisande utsidan kan man knappast ana att här döljer sig en klassiker så hit kommer mest stadsbor, säger min guide Gabriella Steiner, som senare visar mig spännande genvägar över vackra innergårdar, centralt belägna arbetarkvarter på väg att bli hippa och en rad dolda arkitektoniska mästerverk - som inredningen på den exklusiva klädaffären Knize.

Nattklassiker

När kvällen kommer får det bli skaldjur på charmiga Nachmarkt, den långsmala marknaden som blandar grönsaksstånd med kul restaurangliv. Från uteserveringen skymtar det berömda Majolikahaus - en av Jugendårens mest berömda fasader med ett unikt blomstermotiv.

När kvällen går över i natt vaknar ställen som heta Lutz Club och coola Platzhirsch nära Hofburg. Musikhuset Fluc med ett brett konsertutbud ligger intill en nattklassiker av en helt annan typ: nöjesfältet Volksprater med sitt stora pariserhjul, berömt från en nyckelscen i filmklassikern Tredje mannen, som handlar om Wiens svartabörshajar åren efter Andra världskriget.

Klimts kyssen

Men än återstår Belvedere med Gustav Klimts underbara Kyssen, den ståtliga Stephansdomen, Slottet Schönbrunns salar och trädgårdar, minst ett av Hundertwassers underbart flippade hus och en djupdykning i Wiener Werkstättes vackra sekelskiftsmöbler. Oj, oj en weekend räcker inte i Wien.

Fakta/Wien

Allmänt

Den österrikiska huvudstaden bjuder på storslagen arkitektur,utsökt konst och en rik historia, men också hett nattliv för densom letar lite. Och så finns ju alla sköna ölhak och utsöktavinbarer för dem med stillsammare kvällsambitioner.

Valuta

1 euro = 9,20 kronor.

Prisnivå

Cirka 25 procent under den svenska.

Säsong

Från vår till tidig höst plus veckorna runt jul och nyår.

Resa dit

Arlanda är den enda svenska flygplatsen med direktflyg. Bor man iSydsverige kan man flyga direkt från Köpenhamn. Tyrolean och Nikihar direktflyg från Stockholm men flera bolag har så kallad codeshare och därför kan man också boka direktflyg med SAS, Austrianoch Finnair även om resan sker med Tyrolean eller Niki.Normalpriser runt 2 000 kronor tur och retur, men det finnskampanjpriser i höst på under 800 kronor.

www.tyrolean.at, www.flyniki.com