Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärdsstaten krackelerar

Sverige har den snabbaste fattigdomstillväxten inom EU, skriver Peter Gerdman.

Det händer något otäckt med folkhemmet. Det är fundamentet och förtroendet för välfärdsstaten som krackelerar. Inte minst är det medborgarnas tillit till välfärden som satts i gungning. Sverige har den snabbaste fattigdomstillväxten inom EU.

Själva basen, det vill säga vår ekonomi, genomgår en mycket oroande förändring. På tio år har vi haft ett sysselsättningstapp på mellan 30 till 50 procent i framtidsbranscherna informationsteknik, telekom- samt läkemedelsindustri. Dessutom minskar verkstadsindustrin sysselsättningsnivån. Vi talar om basen för välfärden.

Samtidigt är det svenska folket skuldsatt upp över öronen, vilket betyder att skuldernas nivå ”lättat” från den basala ekonomin. Svenskarna har den högsta privata skuldsättningsnivån i hela EU. Vi har en hemmaplansekonomi i obalans.

Parallellt pågår stora sociala förändringar. Landsbygden avfolkas och Sverige tillhör det mest urbaniserade folket i hela EU. Befolkningen på landsbygden lämnas åt sitt öde vad gäller samhällsservice med mera.

Jämsides pågår en migration, som är större än någonsin. Man räknar med 100 000-tals flyktingar varje år. Samhällsutgifterna för flyktingmigrationen beräknas till 50 miljarder och förr eller senare kommer välfärden att pressas tillbaka för oss alla. Utgifterna motsvarar 1,35 procent av BNP och är mycket större än försvarskostnaderna. Sverige tar emot flest flyktingar per capita i hela EU eller 3,6 gånger fler än Tyskland och Lessebo kommun i Småland tar emot 25 gånger fler flyktingar per invånare än just Tyskland.

Om Sverige en gång var en politisk och militär stormakt har vi har nu istället blivit en humanitär stormakt men till mycket höga kostnader. Den djupgående förändringen av välfärdssamhället har gett ett starkt eko i väljaropinionen.

Det finns resursproblem inom vård, skola och omsorg och de förvärras i rask takt. Köerna till sjukvård, akutmottagningar, cancervård, äldreomsorg med mera ökar.

Och dessutom har vi EU-migrationen som utvecklats bortom kontroll. Tiggeri har blivit ett vanligt inslag i stadsbilden över hela Sverige och väcker obehag och medlidande. Sammanhållningen och engagemanget i välfärdsstaten sätts på allt större prov. I större städer växer olagliga kåkstäder upp i parker, något som orsakar sanitära- och ordningsproblem. Gatubarn har blivit ett vanligare inslag i stadsbilden.

Sverige har samtidigt stor brist på arbetstillfällen och bostäder. En hög ungdomsarbetslöshet har bitit sig fast. Bostadspolitiken är misskött och skapar problem.

En bristfällig migrationspolitik har skapat starkt segregerade bostadsområden. Där har polisen tappat kontrollen över brottsligheten med en rad ouppklarade dödsskjutningar som följd.

Den organiserade brottsligheten har bitit sig fast i samhällskroppen. Rättsväsendet är under stor press. Åklagare, domare, tull och polis utsätts regelbundet för hot. Likaså företrädare för andra myndigheter såsom försäkringskassa och socialtjänst.

En utsliten infrastruktur inom tågtrafiken gör sig påmind dagligen och oroar människor i deras vardag. Omdaningen av medierna och digitaliseringen skrämmer en del medborgare liksom den omfattande privatiseringen av välfärden. Den relativa försämringen av socialförsäkringssystemet och den närmast totala nedrustningen av försvaret oroar andra. Vårt skolsystem tycks ha havererat fullständigt och Sverige sladdar betänkligt i OECD-ländernas bottenskikt.

Och hur kan ett litet parti som Miljöpartiet tillåtas äventyra vår framtida energiförsörjning genom att tvinga fram en förtida avveckling av kärnkraften genom ökad beskattning. Tillgången på billig energi är fullständigt nödvändig för vår basindustri och välfärd.

En fråga som alltfler slutligen ställer sig är: Hur kunde den trygga välfärdsstatens fundament erodera på så kort tid? Följden blir att de sociala spänningarna och konflikterna i samhället tilltar. Varför har våra politiker låtit detta ske?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel